Saeimas komisija atbalstīja Vējoņa iniciatīvu par pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem

© Sputnik / AlexTikhomirovПаспорт гражданина Латвии
Паспорт гражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar likumprojektu nepilsoņu bērniem automātiski tiks piešķirta Latvijas pilsonība, ja vien vecāki nebūs vienojušies par citas pilsonības piešķiršanu savam bērnam.

RĪGA, 18. septembris – Sputnik. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 17. septembra sēdē atbalstīja Saeimas izskatīšanai otrajā lasījumā bijušā prezidenta Raimonda Vējoņa iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem, kuri piedzims Latvijā pēc 2020. gada, vēsta Saeimas mājaslapa.

Grozījumiem vēl ir jābūt izskatītiem Saeimas otrajā un trešajā lasījumā.

Komisija atbalstīja arī ar likumprojekta saistīto pilsonības piešķiršanas kārtību gadījumā, ja bērns piedzimis ārpus Latvijas robežām vai vien no bērniem ir ārzemnieks.

Nepilsoņi Latvijā ir vairāk nekā 220 tūkstoši cilvēku no gandrīz diviem miljoniem valsts iedzīvotāju. Tie ir pastāvīgi iedzīvotāji, kuru senči ieradās republikā pēc 1940. gada, kad Latvija kļuva par PSRS daļu. Nepilsoņiem ir ierobežotas tiesības, viņi nedrīkst ieņemt virkni amatu, kā arī piedalīties vēlēšanās un referendumos.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Parunā krieviski, un uzreiz kļūst labāk: Vējonis sniedza padomu jaunajai varai

Latvijas Saeima maijā atbalstīja pirmajā lasījumā bijušā prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem. Iniciatīvu atbalstīja 62 deputāti, pret nobalsoja 26 tautas kalpi. Likumprojekta piekritēju vidū bija frakcijas "Saskaņa", "Jaunā Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība, "Attīstībai/Par!" un vairums KPV LV deputātu. Pret izteicās Nacionālā apvienība un "jaunie konservatori".

Jaunajai kārtībai jāstājas spēkā no 2020. gada 1. janvāra.  Nepilsoņu bērniem automātiski tiks piešķirta Latvijas pilsonība, ja vien vecāki nebūs vienojušies par citas pilsonības piešķiršanu bērnam. Šobrīd, lai iegūtu bērnam Latvijas pilsonību, vecākiem-nepilsoņiem ir jāraksta speciāls iesniegums.

Likumprojekts piemērojams nelielam bērnu skaitam – 2016. gadā par nepilsoņiem tika reģistrēti 47 bērni, 2017. gadā – 51 bērns, 2018. gadā – 33 bērni.

Saskaņā ar likumprojekta anotāciju tam ir jāveicina Latvijas sabiedrības saliedētība. Nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšana bērniem ir simbolisks solis, kurš ļaus izbeigt apzinātu dažādu Latvijas sabiedrības grupu pretstatīšanu.

Ziņu lente
0