Uz ārzemēm aizbraukušie saglabās dzīves vietas reģistrāciju Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovАдресная табличка ул. Ломоносова 3
Адресная табличка ул. Ломоносова 3 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāti lemj, vai ārvalstīs dzīvojošie Latvijas pilsoņi varēs saņemt iespēju piereģistrēt dzīves vietu Latvijā.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Latvijas Saeima pirmajā lasījumā apstiprinājusi grozījumus Dzīvesvietas deklarēšanas likumā, kuri paredz iespēju saglabāt reģistrāciju Latvijā uz ārzemēm aizbraukušajiem iedzīvotājiem, vēsta Saeimas vietne.

Grozījumi nepieciešami, ņemot vērā likumu par diasporu, kas stājies spēkā šī gada janvārī. Plānots, ka tas nodrošinās reemigrācijas procesu.

Малыш с чемоданом - Sputnik Latvija
Teju puse reemigrantu izskata iespēju atkārtoti aizbraukt no Latvijas

Patlaban cilvēks, kurš pārcēlies uz dzīvi ārzemēs un norādījis savu jauno adresi citā valstī, zaudē reģistrāciju Latvijā – ziņas automātiski aizvieto jaunā adrese.

Iespēja norādīt papildu adresi Latvijā ārvalstīs dzīvojošajiem ir viens no atbalstošajiem faktoriem, ja viņi vēlēsies atgriezties uz pastāvīgu dzīvi Latvijā, norādīja grozījumu autori.

Papildu adrese Latvijā tiks uzskatīta par pilnvērtīgu dzīvesvietas deklarāciju, kas ļaus tiem, kuri vēlas atgriezties, piemēram, piereģistrēt bērnu bērnudārzā vai skolā jau pirms pārvākšanās. Tas atvieglos un paātrinās reemigrantu iekļaušanos darba tirgū un sabiedrībā, kā arī nodrošinās piekļuvi sabiedriskajiem pakalpojumiem.

Grozījumi dāvā iespēju cilvēkiem, kuru dzīves vieta reģistrēta Latvijā, norādīt tikai vienu papildu adresi ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs.

Meitene mācību stundā - Sputnik Latvija
Emigranti par Latviju: visus interesē tikai viens – vai bērns runā latviski

Papildu adresi iespējams jeburā brīdī mainīt vai dzēst, ja cilvēkam būs deklarēta dzīvesvieta vai norādīta adrese ārzemēs. To iespējams veikt elektroniski, vai ierodoties pašvaldībā vaio Pilsonības un imigrācijas lietu pārvaldē.

Patlaban cilvēks, deklarējot dzīves vietu, var norādīt neierobežotu skaitu papildu adrešu. Šī kārtība jāmaina, jo iespēju norādīt vairākas papildu adreses izmanto tikai atsevišķas personas, turklāt rodas grūtības, apstrādājot lielu skaitu adrešu, un veidojas pārpratumi ar korespondenci.

Grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā vēl jāapstiprina otrajā un trešajā lasījumā.

Ziņu lente
0