Viens mirušais izglābis divas dzīvības

© Sputnik / Sergey MelkonovОперационный зал Даугавпилсской региональной больницы
Операционный зал Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā izveidojusies problemātiska sistuācija donoru orgānu jautājumā, jo sabiedrība nav pietiekami izglītota.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Liepājas reģionālajā slimnīcā veikta miruša donora orgānu izņemšanas operācija, raksta Rus.liepajniekiem.lv.

Nacionālā Transplantācijas koordinācijas dienesta vadītājs Jurijs Bortomovs pauda pateicību kolēģiem no LRS intensīvās terapijas un anestezioloģijas, kā arī operāciju bloka par teicami veikto operācijas sagatavošanu un nodrošinājumu. Rezultātā ir glābti divi cilvēki, kam tika transplantētas donora nieres.

Центр крови - Sputnik Latvija
Trīsdesmit pieci miljoni donoru: Facebook palīdz meklēt donoru asinis

LRS intensīvās terapijas un anestezioloģijas nodaļas galvenais ārsts Ivars Krastiņš atklāja, ka tamlīdzīgas operācijas Liepājā notiek ļoti reti. Viņš atzina, ka situācija donoru orgānu aspektā Latvijā ir ļoti sarežģīta, jo sabiedrība nav pietiekami izglītota šajā jautājumā.

Pasaules veselības organizācijas orgānu ziedošanas un transplantācijas datu bāze liecina, ka pērn Latvijā veiktas 54 nieru, 6 aknu, 3 sirfs un 1 aizkuņģa dziedzera transplantācijas operācija.

Viens donors var izglābt līdz astoņu cilvēku dzīvību. Likums par orgānu ziedošanu paredz, ka katram rīcībspējīgam cilvēkam ir tiesības atļaut vai aizliegt sava ķermeņa izmantošanu pēc nāves, noformējot lēmumu juridiski.

Ziņu lente
0