Rokas nost no manām mājām! Latvijas iedzīvotāji pieprasa atcelt NĪN vienīgajam mājoklim

© Sputnik / Sergey MelkonovМитинг "Фронта народной власти" у здания Министерства финансов за отмену налога на недвижимость на единственную собственность
Митинг Фронта народной власти у здания Министерства финансов за отмену налога на недвижимость на единственную собственность - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakar pie Finanšu ministrijas ēkas sapulcējās cilvēki, kuri pieprasīja atbrīvot Latvijas iedzīvotājus no nodokļa vienīgajam nekustamajam īpašumam.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Pie Finanšu ministrijas ēkas pašā Vecrīgas sirdī notika kustības "Tautas varas fronte" mītiņš, kur viens no līderiem – Valentīns Jeremejevs – sen uzstājas par esošās iedzīvotāju nodokļu sistēmas atcelšanu, kuri jāmaksā visdažādākajam valsts struktūrām.

Бумажный кораблик из банкноты евро - Sputnik Latvija
Laukos maksāt nenāksies: Tieslietu ministrija iesaka mainīt NĪN

Par iemeslu jaunam mītiņam kļuva nesenie finanšu ministra Jāņa Reira vārdi, ka viņa iestāde it kā neiebilst pret nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim, taču ir svarīgi šo jautājumu saskaņot arī ar pašvaldībām, un vispār it kā pastāv četri veidi kā reformēt sistēmu. Plašāk par tiem pašiem veidiem Reirs nevienam nestāstīja, kas, loģiski, deva pamatu daudziem izsecināt: tie bija tikai un vienīgi tukši paziņojumi, jo tikpat labi ministrs varēja nosaukt skaitļus 2, 6 vai 10.

Un "Tautas varas fronte" nolēma ar savu mītiņu mudināt Finanšu ministriju rīkoties.

Laiks izsludināt jaunu referendumu

Iepriekš gan valdība, gan parlaments, kur ne reizi vien jau ir izvirzīts apspriešanai un pat balsojumam jautājums par nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim, vienmēr uzstājās pret. Turklāt Saeimā pret uzstājās pat tās partijas, kuras pozicionē savu kursu kā sociālu, kā, piemēram, "Saskaņa". Tāpat izgāšanos piedzīvoja parakstu vākšana par šī nodokļa atcelšanu arī Manabalss.lv.

© Sputnik / Sergey Melkonov"Tautas varas frontes" mītiņš pie Finanšu ministrijas ēkas par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim
Rokas nost no manām mājām! Latvijas iedzīvotāji pieprasa atcelt NĪN vienīgajam mājoklim - Sputnik Latvija
"Tautas varas frontes" mītiņš pie Finanšu ministrijas ēkas par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim

Savukārt pirms kāda laika jau citu parakstu vākšanu iniciēja "Tautas varas fronte", turklāt speciāli portālā latvija.lv, lai tā kļūtu par oficiālu iniciatīvu Vislatvijas referenduma rīkošanai. Taču process norit lēni, jo, ja agrāk referenduma veikšanai gada laikā bija jāsavāc 10 tūkstoši parakstu, tad tagad tie ir 150 tūkstoši parakstu. Tātad, ņemot vērā svētku dienas un brīvdienas, aktīvistiem dienā jāsavāc vidēji 700 paraksti dienā veselu gadu. Tas, maigi izsakoties, nav viegli. Jāsaka, politiķi prasmīgi apdrošināja sevi no visādu tur "nevajadzīgu referendumu" rīkošanas.

Par to pašu vakar runāja mītiņā tieši zem Finanšu ministrijas logiem. Turklāt darīja to maksimāli skaļi – ar jaudīgu skaļruņu palīdzību ar skaņas pastiprinātājiem – tā, ka Finanšu ministrijas logi trīcēja. Tiesa, Finanšu ministrijas darbinieki, kā arī pats Reirs, ne vien nenāca ārā parunāt ar mītiņa dalībniekiem, pat pie logiem centās nerādīties. Un ja kāds no Finanšu ministrijas durvīm izspruka ārā – tieši pie mītiņa dalībniekiem, tad centās, saspiežot lūpas un nolaižot acis, ātrāk aiziet kaut kur nomaļus.

Tiesiski noteikta iedzīvotāju žņaugšana

Valentīns Jeremejevs pastāstīja Sputnik korespondentiem, ka valsts kopā ar pašvaldībām, tostarp Rīgas domi, nebūt ne nejauši izveidoja sistēmu, kā atņemt dzīvokļus un mājas ar nodokļa palīdzību vienīgajam mājoklim. Piemēra, cilvēkam Rīgā, visparastākajam, nevis oligarham, mantojumā tika māja kaut kur nomalē. Un tas kļuva par viņa vienīgo nekustamo īpašumu, vienīgo mājokli. Bet cilvēks var būt vientuļš vai bez turīgiem radiem, pensionārs, īsāk sakot, ierobežots līdzekļos: knappi par komunālajiem pakalpojumiem norēķināties un kaut ko ēdienam atstāt. Protams, viņš nevar samaksāt nekustamā īpašuma nodokli, piemēram, par nelielu viena stāva māju Rīgas perifērijā – aptuveni trīs tūkstošus eiro gadā.

© Sputnik / Sergey Melkonov"Tautas varas frontes" mītiņš pie Finanšu ministrijas ēkas par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim
Rokas nost no manām mājām! Latvijas iedzīvotāji pieprasa atcelt NĪN vienīgajam mājoklim - Sputnik Latvija
"Tautas varas frontes" mītiņš pie Finanšu ministrijas ēkas par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim

Un tad šis cilvēks ir spiests pēc iespējas drīzāk atbrīvoties no īpašuma un pārcelties uz dzīvi, piemēram, vienistabas dzīvoklī, lai valsts viņam neatņem to māju. Un bieži vien atņem, ja cilvēks pietiekami ilgi nevar sakrāt nepieciešamo summu. Turklāt Rīga (un visa Latvija) zina daudz gadījumu, kad cilvēkam atņēma viņa vienīgo mājokli – visparastāko dzīvokli, jo viņš nebija spējīgs apmaksāt šo nodokli.

Mītiņā savus stāstus stāstīja cilvēki, kuriem atņēma dzīvokļus un pēc tam tos izlika izsolē tikai tāpēc, ka to īpašnieki nespēja samaksāt nekustamo īpašumu nodokli. Turklāt nekustamā īpašuma atsavināšanas process un tā nodošana izsolē Latvijā notiek nevis vienkārši ātri, bet gan strauji.

© Sputnik / Sergey Melkonov"Tautas varas frontes" līderis Valentīns Jeremejevs
Rokas nost no manām mājām! Latvijas iedzīvotāji pieprasa atcelt NĪN vienīgajam mājoklim - Sputnik Latvija
"Tautas varas frontes" līderis Valentīns Jeremejevs

"Mēs pieprasām atcelt nodokli vienīgajam mājoklim. Latvija ļoti mīl seko citu valstu piemēram, nu, ja pati neprot rīkoties saprātīgi pa savam. Tad nu lūk, mums vistuvākās valsts piemērs – Igaunija, tur nodoklis vienīgajam mājoklim ir atcelts. Protams, valdība nevēlas atcelt nodokli – tie taču ir stabili naudas ienākumi no Latvijas galvenā resursa – tās iedzīvotājiem, no kuriem te izspiež pēdējo. Šobrīd es neredzu šajā parlamentā nevienu partiju, kura būtu gatava skaļi un vienbalsīgi uzstāties pret šo nodokli. Kaut arī pirms kārtējām vēlēšanām visas partijas uzstājas it kā par iedzīvotāju interesēm, par to, lai viņi kļūtu bagātāki un veselāki," pateica Sputnik Latvija Jeremejevs.

Pēc kustības "Tautas varas fronte" līdera sacītā, kurš atbalsta starptautisko "dzelteno vestu" protest, šādi mītiņi – tostarp par nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim – tiks rīkoti nevis vienkārši regulāri, bet gan arvien biežāk un biežāk – līdz brīdim, kad valdība beidzot sadzirdēs cilvēkus.

Ziņu lente
0