Kariņš apsūdz Rīgas domi nekaunībā atkritumu skandāla dēļ

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr Latvija visiem spēkiem cenšas atbrīvoties no monopola, Rīgā izveido atkritumu monopolu, pauž sašutumu premjerministrs.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Rīgas dome "pati ir ievārījusi ziepes", bet tagad vēlas pārlikt jautājuma risinājumu uz valdības un nodokļu maksātāju pleciem, paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta panorāma" ēterā.

"Kāpēc esam izrādījušies šādā situācijā? Rīgas dome nolēma izveidot monopolu, kaut gan valsts visiem spēkiem cenšas atbrīvoties no monopola. Piemēra, likvidējot monopolu gāzes tirgū, cenas kļuvušas stabilākas. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs atklāja iespējamu karteli būvniecības nozarē, līdz ar ko tiek veikti pasākumi, lai šādas situācijas vairāk neveidotos. Un kamēr notiek secīgs konkurences nostiprināšanas darbs, Rīga izveido monopolu. Konkurences padome to neatļāva. Vakar es uzklausīju Konkurences padomes pamatojumus, tie ir skaidri un ārkārtīgi pārliecinoši, Rīgas domei ir jāizpilda šis lēmums. Bet ja Rīga netiek galā, tad šajā situācijā nāksies iejaukties valdībai," paziņoja Kariņš.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Kariņš: ir svarīgi, lai visas partijas ir gatavas kompromisam

Premjers uzsvēra, ka sagaida, ka Rīgas dome izpildīs Konkurences padomes lēmumu, norādot, ka, ja tas netiks izdarīts, likums paredz "dažādus risinājumus un sekas".

"Man ir jautājumus, ar ko Rīgas dome vispār tiek vai netiek galā? (…) Tās nekaunīgā uzvedība ir tajā, ka Rīgas dome pati ievārījusi ziepes, un  tagad vēlas pārlikt problēmas risinājumu uz valdības, uz visu nodokļu maksātāju pleciem. (…) Un, ja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pateiks, ka citu variantu nav, mums, valdībai, nāksies iejaukties šajā situācijā," atzina premjers.

Līdz 15. septembrim ar atkritumu izvešanu Rīgā nodarbojas četras kompānijas – "Clean R", "Eco Baltia vide", "Pilsētvides serviss" un "Lautus". No 15. septembra atkritumu apsaimniekošanas tiesības uz 20 gadiem ieguvusi kompānija "Tīrīga", taču Konkurences padome aizliedza "Tīrīga" noslēgt līgumus ar rīdziniekiem par atkritumu apsaimniekošanu un piedāvāja pašvaldībai turpināt darbu ar četriem operatoriem.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
"Vienotības" sanāksme: pārvērst Latviju Skandināvijā un ieņemt Rīgu

Sakarā ar atkritumu krīzi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce piedāvāja valdībai izsludināt Rīgas pašvaldībā ārkārtas stāvokli. Valdība neatbalstīja šo piedāvājumu, taču aicināja Rīgas domi vērsties pie visiem četriem operatoriem ar piedāvājumu arī turpmāk sniegt savus pakalpojumus Rīgā. Ja dome saņems no tiem rakstisku atteikumu, tad varēs atkārtoti vērsties VARAM ar piedāvājumu izsludināt ārkārtas stāvokli.

Rīgas mērs Oļegs Burovs jau ir saņēmis vismaz no viena esošā operatora apstiprinājumu, ka tas savu darbu Rīgā negrasās turpināt.

Ceturtdien, 12. septembrī, Rātslaukumā Rīgas opozīcija rīkos piketu pret atkritumu monopola izveidošanu. Rīdziniekus aicina atnākt uz akciju ar atkritumu maisiem rokās.

Ziņu lente
0