Burovs pastāstīja par centieniem izvairīties no atkritumu haosa galvaspilsētā

© pixabayМусор
Мусор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Esošie operatori ir gatavi turpināt atkritumu izvešanu tikai tajā gadījumā, ja tiks izsludināta pārrunu procedūra un noslēgti jauni līgumi ar jaunām cenām.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Rīgas dome piedāvājusi esošajiem atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem turpināt darbu galvaspilsētā arī pēc līgumu termiņa beigām, pastāstīja Rīgas mērs Oļegs Burovs Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

Atbildes no četriem operatoriem, pie kuriem vērsās pašvaldība, gaidāmas šorīt, taču mērs pauda šaubas sakarā ar to, ka divi mazie operatori, kuri izved aptuveni 12% galvaspilsētas atkritumu, būs gatavi strādāt arī pēc līguma termiņa beigām.

Мусорные пакеты - Sputnik Latvija
"Parādīsim atšķirību starp atkritumu maisu un rīdzinieku": pie Rātsnama rīkos piketu

"Viņi saka, ka jau ir pārdevuši savu tehniku," pateica Burovs, atsaucoties uz "Pilsētvides Serviss" pārstāvjiem. Otrais mazais operators, "Latus", vispār nav deleģējis savu pārstāvi šim pārrunām.

Mērs paskaidroja, ka esošie operatori ir gatavi turpināt atkritumu izvešanu tikai tajā gadījumā, ja tiks izsludināta pārrunu procedūra un noslēgti jauni līgumi ar jaunām cenām. Pašvaldība var to izdarīt dažās dienās, taču problēma tajā, ka galvaspilsētas iedzīvotāji nepaspēs noslēgt jaunus līgumus. Ja galvaspilsētā tomēr tiks izsludināts ārkārtas stāvoklis, tas kalpos par tiesisku pamatojumu tam, lai rīdzinieki varētu noslēgt līgumu vēlāk, jau pēc pakalpojumu saņemšanas, paskaidroja Burovs.

Viņš uzsvēra, ka pašvaldība izdarīs visu iespējamo, lai pēc 15. septembra, kad beidzas esošie atkritumu izvešanas līgumi, galvaspilsēta neieslīkst atkritumu kalnos.

Līdz 15. septembrim ar atkritumu izvešanu Rīgā nodarbojas četras kompānijas – "Clean R", "Eco Baltia vide", "Pilsētvides serviss" un "Lautus". No 15. septembra atkritumu apsaimniekošanas tiesības uz 20 gadiem ieguvusi kompānija "Tīrīga", taču Konkurences padome aizliedza "Tīrīga" noslēgt līgumus ar rīdziniekiem par atkritumu apsaimniekošanu un piedāvāja pašvaldībai turpināt darbu ar četriem operatoriem.

Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Rīgā atkritumu krīzes dēļ grib izsludināt ārkārtas stāvokli

Sakarā ar atkritumu krīzi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce piedāvāja valdībai izsludināt Rīgas pašvaldībā ārkārtas stāvokli. Valdība neatbalstīja šo piedāvājumu, taču aicināja Rīgas domi vērsties pie visiem četriem operatoriem ar piedāvājumu arī turpmāk sniegt savus pakalpojumus Rīgā. Ja dome saņems no tiem rakstisku atteikumu, tad varēs atkārtoti vērsties VARAM ar piedāvājumu izsludināt ārkārtas stāvokli.

Burovs vairākkārt uzsvēris, ka viņš jau ir saņēmis vismaz no viena esošā operatora apstiprinājumu, ka tas savu darbu Rīgā negrasās turpināt, un ka Konkurences padomes lēmums ir neizpildāms.

Ziņu lente
0