Gāze iedzīvotājiem nekļūs lētāka: eksperts kliedē mītu par vienotā tirgus izdevīgumu

© pixabayГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrija virza Enerģētikas likuma grozījumus, lai jau 2020. gadā atvērtu vienotu Latvijas, Igaunijas un Somijas reģionālo dabasgāzes tirgu.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. Mazie patērētāji diez vai uzreiz izjutīs kaut kādas izmaiņas Latvijas, Igaunijas un Somijas vienotā dabasgāzes tirgus izveidošanas rezultātā, paziņoja Latvijas Radio 4 ēterā enerģētikas lietu eksperts Juris Ozoliņš.

"Gala patērētājam tā būs ērtība, vairāk caurspīdīguma. Mēs ceram, ka tas piesaistīs vairāk piegādātāju, uzlabos konkurenci Baltijā. Tas arī ir mērķis. Taču priekšlaicīgas cerības ir liekas," brīdina eksperts.

Инчукалнское газохранилище - Sputnik Latvija
Inčukalns teju vai nav plīsis pa šuvēm: Latvija saskārusies ar jaunu situāciju

Pēc viņa sacītā, visinteresantākais vienotā gāzes tirgus izveidē ir vienota tarifa ieviešana.

"Taču Baltijas valstu un Somijas tirgi nav tik lieli, salīdzinot pat ar Beļģiju vai Holandi – mūs spiež uz to ģeogrāfija un patēriņa specifika. Tāda ir industrija, tāds ir mūsu mājsaimniecību patēriņš – gāze šeit nenonāk tik lielos daudzumos," atzīmēja Ozoliņš.

Iespējamās cenu svārstības spēj, pēc eksperta domām, skart tikai vairumtirdzniecību, kurā mazumtirgotāji nepiedalās tiešā veidā.

"Mēs nepērkam pienu pa tiešo no zemnieka, tā arī šeit. Kā viņi tur savā starpā vienkāršo piena vai gāzes piegādes procedūru, tā ir viņu lieta, viņu bizness. Visa šobrīd piedāvātā ideja ir paaugstināt konkurenci piegādātāju vidū vairumtirdzniecības tirgū. Gribas cerēt, ka būs arī konkurētspējīga cena," nobeigumā sacīja viņš.

Igaunijas, Latvijas un Somijas gāzes transporta un sadales tīklu operatori 2018. gada oktobrī parakstīja protokolu par nolūku 2020. gadā izveidot gāzes tirgu, kurš funkcionēs pēc vienotiem noteikumiem. 2019. gada 14. februārī protokols par nolūku pārauga saistību līgumā – puses vienojās par kompensējošā mehānisma ITC (Inter transmission system operators compensation mechanism) izveidošanu, kurš no 2020. gada sākuma ļaus izveidot šo trīs valstu gāzes tirgu ar vienotu gāzes transportēšanas tarifu zonu.

Завод по очистке газа на Усинском нефтяном месторождении - Sputnik Latvija
"Gazprom" iecerējis divus gigantiskus projektus Baltijā

"Šobrīd par pārvades sistēmu izmantošanu, šķērsojot ikvienas valsts teritoriju, ir jāmaksā katrā valstī apstiprināti tarifi. Jaunais starpoperatoru kompensācijas mehānisms mazinās administratīvo slogu darbībām vairumtirgū, nodrošinās lielāku un likvīdāku tirgu, kā arī novērsīs diskrimināciju attiecībā uz dabasgāzes piegādes ceļiem, veicinās tarifu caurspīdīgumu un paredzamību," paziņoja Latvijas Conexus Baltic Grid pārstāve Zane Kotāne.

Paralēli kompensācijas mehānismam tiek izstrādāta vienota IT platforma, kura atvieglos katra dabasgāzes tirgotāja darbību vienota tirgus zonā.

Ziņu lente
0