Desmit gadi ar vidējo algu: mājokļa cenas Latvijā aug divas reizes ātrāk, nekā ES

© Sputnik / Sergey MelkonovРайон Skanste, новостройки, недвижимость
Район Skanste, новостройки, недвижимость - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar veikto pētījumu, Latvija atrodas pirmajā vietā Eiropas valstu vidū kvadrātmetra dārdzības ziņā.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Jauna mājokļa vidējā cena Latvijā ir ievērojami augstāka, nekā citās Eiropas valstīs. Lai nopirktu dzīvokļi, nāksies krāt naudu vismaz 10 gadus, pie šāda secinājuma nonāca kompānijā Deloitte pēc nekustamo īpašumu tirgus izpētes, vēsta jauns.lv.

Vairāk gadu, nekā Latvija iedzīvotājiem, dzīvokļa iegādei nāksies krāt tikai Čehijas iedzīvotājiem – 11 gadus. Ievērojami mazāk laika būs nepieciešams Portugāles un Beļģijas iedzīvotājiem – attiecīgi 3,8 un 4 gadus. Vērts atzīmēt, ka arī kvadrātmetra cena Latvijā ievērojami pārsniedz cenas Portugālē, Ungārijā, Polijā un Horvātijā.

Строительство жилых домов - Sputnik Latvija
Eksperts par nekustamo īpašumu tirgu: demogrāfija slīd lejā, bet mēs vienalga būvējam

Saskaņā ar pētījumu, nekustamo īpašumu cenas ES vidēji palielinājušās par 5%, taču Latvijā izaugsmes tempi pārsniedza vidējo kāpumu divas reizes. Atšķirībā no cenu kāpuma, mājokļu fonda kvalitātes izaugsme un tā attīstība notiek ievērojami lēnāk, nekā citās ES valstīs.

Pēc ekspertu domām, Latvijai perspektīvā ir nekustamā īpašuma pirkšanas/pārdošanas nozares attīstības iespēja, jo banku finansējums attiecībā pret iedzīvotāju ienākumiem ir samērā neliels, un nākotnē ir gaidāms cilvēku vidējo ienākumu pieaugums par 6-7% gadā.

Kopīgā cenu politikas aina nekustamo īpašumu nozarē Eiropā ir mainījusies. Tā, piemēra, pirmo reizi mājokļa cenas Norvēģijā pārsniegušas cenas Lielbritānijā. Tagad Oslo var nopirkt dzīvokli par 4000 eiro kvadrātmetrā. Tādējādi Norvēģija kļuvusi par dārgāko valsti nekustamo īpašumu cenas ziņā pētījuma dalībvalstu vidū.

Savukārt par dārgāko pilsētu, kur kvadrātmetra cena var pārsniegt 13 tūkstošus eiro, kļuvusi Parīze. Tās vieta ir pasaules dārgāko pilsētu vidū nekustamo īpašumu cenas ziņā paliek nemainīga.

Iepriekš Sputnik Latvija stāstīja par Swedbank finanšu institūta pētījumu, saskaņā ar kuru Rīga kopā ar Ventspili un Jelgavu ir trīs dzīvošanai izdevīgākās pilsētas Latvijā, ja vērtē mājokļa un pārtikas produktu izdevumu īpatsvaru attiecībā pret vidējiem ienākumiem.

Ziņu lente
0