Viņķele: algas ārstiem nākamgad nepalielinās

© Sputnik / Sergey MelkonovМедицинский работник
Медицинский работник - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Solījums palielināt par 20% darba samaksu veselības aprūpes darbiniekiem 2020. un 2021.gadā ir iekļauts likumā, taču budžetā nav naudas tā izpildei.

RĪGA, 30. augusts — Sputnik. Mediķu algas nākamgad, domājams, netiks palielinātas solītajā apmērā jeb par 20%, kā tas ierakstīts Veselības aprūpes finansēšanas likumā, paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele, vēsta Jauns.lv.

Viņa skaidroja, ka bāzes budžetā neiekļautās papildu vajadzības izmaksās 100 miljonus eiro.

Северо-Курземская региональная больница в Вентспилсе - Sputnik Latvija
Viņķele: slimnīcu uzturēšanai nepietiks ar visas pasaules naudu

"Tur nav jābūt izcilam matemātiķim, lai saprastu, ka Veselības ministrijas pieprasījuma tikai viena daļa, proti, atalgojuma palielināšanai, nepieciešamiem 120 miljoni eiro jau ir pāri summai, ko var atvēlēt papildus vajadzībām," atzina Viņķele.

Skaidrs, ka Veselības ministrijas finansējuma pieprasījums pilnā apmērā netiks apmierināts, viņa piebilda. Taču, pēc Viņķeles vārdiem, ministrija strādā, lai atsevišķu specialitāšu veselības aprūpes darbinieki tomēr saņemtu atalgojuma pielikumu. Tāpat esot jāskatās, kādi medicīnas darbinieki saņem vismazākās algas un kur vērojams lielākais speciālistu trūkums.

Pēc Viņķeles domam, Saeima, atbalstot grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā par mediķu atalgojuma palielināšanu, izturējusies bezatbildīgi, jo jau balsojuma brīdī bijis skaidrs, ka šāds finansējums nebūs pieejams.

Ārsts - Sputnik Latvija
"Kaut kur pieliksim, kaut kur - atņemsim": kā Latvijas iedzīvotāji maksās par medicīnu

Pērnā gada decembrī Saeima pieņēma grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kuri paredzēja: valdībai jāatrod līdzekļi mediķu algu palielināšanai par 20% tuvāko triju gadu laikā.

Taču jau 2019.gada februārī Viņķele paskaidroja, ka valdība ir pārprasta – šogad par 20% pieaugšot nevis mediķu algas, bet gan viszemākās algas. Tātad, jo lielāka alga, jo mazāka piemaksa.

Saeimas Darba un sociālo lietu komisijas ārkārtas sēdē, kas bija veltīta mediķu trūkumam slimnīcās, Viņķele atgādināja deputātiem, ka solījums 2020.un 2021.gadā palielināt mediķu darba atalgojumu par 20% ir iekļauts likumā, un paziņoja, ka vispirms jāpalielina algas veselības aprūpes nozarē strādājošajiem, bet pēc tam jāizpilda visi pārējie solījumi.

Ziņu lente
0