Mazāk ķīmijas: Latvijai jāierobežo antibiotiku lietošana lopkopībā

© Foto : gavi.lvКоровы на ферме в Латвии
Коровы на ферме в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas normatīvie akti patlaban neregulē antibiotiku lietošanu lopkopībā. PVD pārbaude konstatējusi problēmas šajā jomā.

RĪGA, 25. augusts — Sputnik. Zemkopības ministrija sadarbībā ar Veselības ministriju izstrādājusi plānu, kas paredz piesardzīgu antibiotiku lietošanu lauksaimniecības dzīvniekiem, vēsta LSM.lv.

Antibiotiku lietošanu lopkopībā Latvijā uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kas kontrolē zāļu ceļu līdz pat konkrētai fermai. Taču 2018.gadā PVD inspektori revīzijā, iepazīstoties ar saimniecību īpašnieku ierakstiem, kas tiek veikti sadarbībā ar veterināriem, konstatēja vairākas problēmas.

"Mēs papētām dziļāk pierakstus, kurus veicis dzīvnieka īpašnieks kopā ar vetārstu par to, kā dzīvniekam lietotas zālēs. Pērn arī apkopojām informāciju un saskatījām dažas problēmsituācijas, ka tomēr ir vēlme antibiotikas dzīvniekiem dot profilaktiski nevis ārstēšanai," stāstīja PVD Veterināro objektu uzraudzības daļas vecākā eksperte Andra Sargūna.

Волк - Sputnik Latvija
Likums sargā vilku baru, kas sarīkojis īstu slaktiņu zemnieku saimniecības aitu barā

Latvijas normatīvie akti patlaban neregulē antibiotiku lietošanu lopkopībā. PVD pārbaude konstatējusi problēmas šajā jomā. Farmaceitisko līdzekļu patēriņu un tā apjomu nosaka profesionāļi, PVD tikai seko situācijai, taču neiejaucas.

Pēc viņas domām, situācija ir jāmania. Nepieciešams ne tikai stingri reglamentēt farmaceitisko preparātu lietošanas kārtību, bet arī ieviet atbildību par nelikumīgu pielietošanu lopkopībā. "Antibiotiku lietošanas pareizība un atbildība kādreiz tiks uzraudzīta, bet tagad esam tādā kā ceļa sākumā, izpētes procesa sākumā," saka Sargūna.

Šī gada jūnijā valdība izstrādāja konkrētu plānu ar pasākumu sarakstu, kas būs vērsti gan uz nozares kontroli, gan iedzīvotāju un veterināru izglītošanu par potenciālo risku veselībai, arī cilvēkiem, ko nes antibiotiku pielietošana lopkopībā. Plānus izstrādāt aicina Pasaules veselības organizācija un citas Eiropas valstis.

Valdības plāna īstenošanai būs nepieciešami 4,4 milj.eiro (2020.gadā – 927 tūkst., 2021.gadā – aptuveni 3,5 milj.).

Ziņu lente
0