Zvani policijai, nevis fotografē: kā jārīkojas CSN aculieciniekiem

CC0 / freeimages / Carlos Paes / Дорожно-транспортное происшествие
Дорожно-транспортное происшествие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Garāmgājēji, kuri kļuvuši par avārijas aculieciniekiem, izvēlas fotografēt vai filmēt notiekošo, taču reti kurš piezvana pa tālruni 112.

RĪGA, 24. augusts – Sputnik. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) un Valsts policija aicina ceļu satiksmes negadījumu aculieciniekus pirmām kārtām paziņot par to glābējiem pa tālruni 112, nevis fotografēt notikumu viedtālrunī, vēsta VUGD portāls.

Водитель с телефоном - Sputnik Latvija
Uzmanību, jūs fotografē! Latvijā sāksies autovadītāju kontrole

Apgāzusies mašīna, kurā iespiesti vairāki cilvēki, dūmojoša mašīna grāvī vai ceļu sastrēgums, jo saskrējušās divas mašīnas, kuru vadītāji skatījās telefonos – tā ir vien neliela daļa tā, ko katru dienu redz ugunsdzēsēji-glābēji un policisti, strādājot ceļu satiksmes negadījumu vietās.

Pērn VUGD saņēma 945, bet šogad jau vairāk nekā 500 izsaukumu, kas saistīti ar ceļu satiksmes negadījumiem un palīdzības sniegšanu tiem, kas tajos cietuši.

VUGD Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andrejs Vasiļevskis paskaidroja, ka cilvēki nereti nezina, kā pareizi jārīkojas, ja viņi kļuvuši par CSNg aculieciniekiem.

"Pēdējā laika tendence liecina, ka cilvēki, īpaši garāmbraucēji, primāri izvēlās fotografēt vai filmēt notiekošo, bet reti kurš piezvana uz 112. Ikvienā nelaimē ir svarīgas sekundes – cik ātri tiek izsaukta palīdzība. Tāpēc aicinu ikvienu drīzāk censties būt pirmajam, kas izsauc glābējus, nevis pirmajam, kurš uzņem foto!" pateica viņš.

Латвийская полиция - Sputnik Latvija
Policija nepaspēja: baiso avāriju netālu no Liepājas varēja novērst

Ceļu satiksmes drošības direkcijas priekšnieks Normunds Krapsis norādīja, ka ik gadu uz Latvijas ceļiem notiek aptuveni 20 tūkstoši ceļu satiksmes negadījumu. Šogad tajos jau ir gājuši bojā 84 ceļu satiksmes dalībnieki.

"Diemžēl, salīdzinot ar pagājušā gada tādu pašu periodu, tas ir par 10 bojā gājušiem vairāk," norādīja Krapsis.

Situācijās, kad jūs redzat, piemēram, grāvī nokļuvušu mašīnu un roka jau stiepjas pēc telefona, lai to nofilmētu, aizdomājieties, ka šajā mašīnā var atrasties cilvēks – kāda mamma, tētis, māsa vai brālis – kādam šajā brīdī ir ļoti nepieciešama palīdzība, bet neviens to nesauc, uzsvēra VUGD.

Ziņu lente
0