"Pensionāru banka" slēgta, Latvija – sajūsmā: bijušais ekonomikas ministrs par PNB Banku

© Sputnik / Sergey MelkonovВячеслав Домбровский
Вячеслав Домбровский  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par PNB Bankas slēgšanu Latvijas valdība saka "nu un kas"… Turklāt daļa sabiedrības nespēja savaldīt atklātu sajūsmu. Bijušais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis komentē "pensionāru bankas" slēgšanu Latvijā.

RĪGA, 19. augusts – Sputnik. Bijušais Latvijas ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, runājot par PNB Bankas darbības apturēšanu radio Baltkom, norādīja, ka daļa sabiedrības ar sajūsmu uztvēra šo notikumu.

Tāpat Dombrovskis uzsvēra, ka valdība uztvēra notiekošo tonalitātē: "Nu un kas tur liels noticies?" Savukārt tā sabiedrības daļa, kurai patīk dēvēt sevi par eliti, nespēja slēpt savu sajūsmu un prieku.

Kas tad tik ļoti iepriecinājis Latvijas eliti? Dombrovskis atbildēja uz šo jautājumu.

"Cilvēki zaudē darbu, banku sektorā mazāka konkurence, pensionāri saņems sliktākus piedāvājumus – diemžēl, daļa sabiedrības ir par to atklātā sajūsmā," konstatēja bijušais ministrs.

Dombrovskis nosauca PNB Banku par "pensionāru banku", jo, saskaņā ar dažādām aplēsēm, no 40% līdz 66% bankas klientu ir tieši pensijas vecuma ļaudis.

PNB Banka в Риге - Sputnik Latvija
Sestdiena kļuvusi par darbdienu Latvijas bankām

Bijušais ministrs norādīja, ka, protams, saskaņā ar likumu, devītajā darbdienā visiem tiem, kuru noguldījumi ir mazāki par 100 tūkstošiem eiro, nauda tiks atgriezta. Taču, ņemot vērā Latvijas pensiju līmeni, vietējiem pensionāriem būs grūti izdzīvot pat šo laiku.

Tāpat Dombrovskis uzsvēra, ka PNB Bankas darbības apturēšana ir daļa no Latvijas vispārējās šī brīža tendences. Un kārtējo reizi cilvēki zaudē darbu, Latvija – lielu naudu.

"Vairāk nekā 500 cilvēku pazaudēja darbu. Tātad valsts budžets pazaudēs naudu. Tāpat Andrejs Elksniņš, Daugavpils mērs, jau ir paziņojis, ka pašvaldība pazaudēs aptuveni 1,3 miljonus eiro, kas Daugavpilij ir samērā liela nauda. Laikam, ir uzņēmumi, kuri glabāja bankā vairāk, nekā 100 tūkstošus eiro. Tiem tā būs nopietna problēma," nobeigumā sacīja Dombrovskis.

Ceturtdien, 15. augustā, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apturēja PNB Bankas darbību Latvijā sakarā ar "Eiropas Centrālās Bankas (ECB) un Eiropas Vienotās regulēšanas jautājumu pārvaldes (SRB) lēmumu, kā arī aizsargājot bankas noguldītāju intereses".

PNB Banka в Риге - Sputnik Latvija
Daugavpilij un Liepājai nevajadzēja noguldīt naudu PNB Bankā

FKTK lika bankai no 15. augusta plkst. 21:00 pilnībā izbeigt finanšu pakalpojumu sniegšanu, tostarp klientu maksājumu izpildi. Komisija solīja darīt visu iespējamo, lai rastu ērtāko un efektīvāko veidu, kā pēc iespējas ātrāk uzsākt garantēto noguldījumu izmaksāšanu līdz 100 tūkstošiem eiro katram klientam.

Pēcāk PNB Banka savā portālā publicēja paziņojumu klientiem ar aicinājumu atvērt kontu Citadele bankā. Tāpat tiek ziņots, ka informācija par atlīdzībām sekos ne vēlāk kā pirmdien, 19. augustā, savukārt pašas izmaksas sāksies ne vēlāk kā 27. augustā.

"Atmazgāja" visu naudu no Latvijas

Vērts atgādināt, ka 2018. gadā Moneyval komisijas eksperti publicēja ziņojumu par pārkāpumiem Latvijas finanšu sektorā. Sakarā ar to valsts var nonākt "pelēkajā sarakstā", kas bēdīgi ietekmēs tās ekonomiku. Latvijai tika ieviests pastiprinātas kontroles režīms, jo tā saņēma zemus vērtējumus virknē šīs nozares kritēriju.

Tostarp Moneyval speciālisti nolēma, ka Latvijas varasiestāžu darbības ir maz efektīvas jautājumos, kas saistīti ar patiesā labuma guvēju noteikšanu un masveida iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanu.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš 2019. gada februārī apsolīja labot valsts reputāciju un uzsākt finanšu sektora kapitālremontu.

PNB Banka в Риге - Sputnik Latvija
Guseļņikovam neļāva pārdot PNB Bankas akcijas: bankas slēgšana lietā jauna versija

"Kapitālremonts" noveda pie tā, ka nerezidenti sāka aktīvi izvest naudu no Latvijas bankām. Un dotajā brīdī no Latvijas jau ir izvesti aptuveni 10 miljardi eiro.

Iepriekš uzņēmējs Arnolds Babris, komentējot situāciju, paziņoja, ka no šiem 9 miljardiem trešā daļa varēja aiziet finansējumam. Galu galā iznāk, ka Latvija burtiski ir padzinusi 3 miljardus kredītresursu. Turklāt Babris norādīja, ka cilvēkiem naudas nav, un uzņēmējiem nav pieejami lēti kredīti, viņi ir spiesti samazināt ražošanu un eksportu. Par tā visa nobeigumu kļūst ekonomikas kritums.

Problēmas mērogs ir vērā ņemams. Depozīts ir galvenais un lētākais resurss banku darbības finansēšanai (tas ir, nākamajai šīs naudas "tālākai pārdošanai" kā kredītam). Banka strādā, pateicoties procentu starpībai.

Tagad depozītu bāze ir samazinājusies, tātad banku resursi ir sadārdzinājušies. Starpību kompensē klienti, un tie, kam ir iespēja, aiziet pie citām bankām, kur nauda ir "lētāka".

Ziņu lente
0