Pusmiljons Latvijas iedzīvotāju var palikt bez ģimenes ārsta

© Sputnik / Оксана ДжаданЗабастовка семейных врачей - Рижская поликлиника
Забастовка семейных врачей - Рижская поликлиника - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja nekas nemainīsies, Latvija izrādīsies katastrofālā stāvoklī: slimnīcās nebūs kas strādā, un pacienti vienkārši nesaņems palīdzību, uzsvēra Latvijas Ārstu biedrībā.

RĪGA, 16. augusts – Sputnik. Katram ceturtajam ģimenes ārstam Latvijā tuvojas pensionēšanās vecums, savukārt jaunu kadru gatavošana nenotiek pietiekami aktīvi, paziņoja Latvijas Ārstu biedrības vadītāja Ilze Aizsilniece LNT intervijā.

Jaunu ārstu ļoti trūkst, tādēļ svarīgākais valstij – nodrošināt jaunu mediķu sagatavošanu, jo bez viņiem veselības aprūpes sistēma nespēs normāli strādāt, norādīja Aizsilniece.

"Būsim godīgi, daudzi, kuri strādā slimnīcās, turpina strādāt privātos medicīnas uzņēmumos, lai varētu nopelnīt algu, un jaunie dakteri strādā trīs vietās," paziņoja viņa.

Pēc viņas teiktā, 27% ģimenes ārstu ir cilvēki, kuriem tuvojas pensionēšanās vecums, ja viņi aizies no darba, aptuveni pusmiljons Latvijas iedzīvotāju var palikt bez sava speciālista.

Aizsilniece uzsvēra, ka sabiedrības veselība – tas ir milzīgs resurss, jo veseli cilvēki piedalās visos procesos. Ja nekas nemainīsies, Latvija izrādīsies katastrofālā stāvoklī: slimnīcās nebūs kas strādā, un pacienti vienkārši nesaņems palīdzību.

Доктор - Sputnik Latvija
Cipule: Latvijā vienkārši trūkst ārstu

Kā jau iepriekš paziņoja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule, pat ja politiķi izpildīs doto solījumu un pacels algas par 20%, mediķu vienalga trūks. Šobrīd Latvijas ātrajā palīdzībā ir atvērtas gandrīz 600 vakances – tā ir piektā daļa no visiem nepieciešamajiem speciālistiem.

Kritiska situācija izveidojusies reģionos. Kopš 5. augusta Daugavpils Reģionālā slimnīca apturējusi plānveida operāciju veikšanu asa anesteziologu un reanimatologu trūkuma dēļ.

Ziņu lente
0