Sēņu pārpilnība glābj sēņotājus no saindēšanās

© Sputnik / Сычева ИринаГриб боровик
Гриб боровик - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sēņu gados parasti ir daudz saindēšanās gadījumu, taču šogad sēņotājiem pagaidām pietiek labu sēņu.

RĪGA, 16. augusts – Sputnik. Šogad saindēšanās ar sēnēm gadījumu skaits pagaidām ir neliels: vien divi gadījumi, un tie paši nav vissmagākie, vēsta Latvijas Radio 4 raidījumā "Doma laukums".

Лисички - Sputnik Latvija
Rīgas Centrāltirgū pilnā sparā tirgo sēnes un ogas

Mikoloģe Inita Dāniele uzskata, ka šī vasara sēnēm ir vislabvēlīgākā – bija daudz lietavu, un sēnēm patīk mitrums.

"Līdz šim pat ļoti labi bija, pietiekami mitrs, nebija pārāk karsts, tad arī sēnes ir. Ļoti daudz baraviku, lācīšu – tās kā reizi ir tādas sēnes, kuras sēņotājiem patīk. Varbūt tāpēc saindēšanās arī nav, jo ir daudz labu sēņu, un cilvēki necenšas ņemt visu pēc kārtas un mēģināt kaut kādas nepazīstamas sēnes," spriež Dāniele.

Taču priecāties par to, ka saindējušos cilvēku ir tik maz, ir pāragri, saka toksikologs Roberts Stašinskis:

"Pirmkārt, vēl ir tikai sēņu sezonas sākums. Turklāt, bija sauss, tādēļ sēņu daudzums ir atkarīgs no vietas. Šobrīd nemaz nav tik daudz gan ēdamu sēņu, gan neēdamu. Taču priekšā vēl ir visa sezona – kā būs tālāk, grūti teikt."

Saindēšanās skaits gadu no gada atšķiras, saka speciālists. Sēņu gados saindēšanās gadījumu parasti ir daudz – 20-30 gadījumu, savukārt sausajos gados, kad sēņu ir maz, saindēšanās gadījumus var saskaitīt ar vienas rokas pirkstiem.

Inita Dāniele stāsta, ka sēņotāji mēdz būt dažādi. Ir tādi, kuri vāc tikai vienu sēņu veidu, piemēram, gailenes, jo neko citu nezina. Taču vislabāk sēņu dažādībā orientējas cilvēki, kuri pastāvīgi vēro dabu. Viņi daudz zina. Taču mikoloģi uztrauc tas, ka daudzi ņemas apgalvot, ka par sēnēm zina visu, un sniedz padomus Internetā.

"Tā ir liela cilvēku grupa, kuriem "viss ir skaidrs". Pats ļaunākais, ka viņi dod padomus! Es uzmanīgi sekoju līdzi dažādām sociālo tīklu grupām – tur parādās daudz tādu, kuri var pateikt visu ko un sniegt padomus pēc kaut kādām visnotaļ sliktām fotogrāfijām. Tādēļ esiet uzmanīgi ar padomiem, kurus sniedz cilvēki, kuri tomēr nav speciālisti."

Kā atpazīt pirmos saindēšanās simptomus, ja uz jūsu ēdienu galda nonākusi indīga sēne? Toksikologs Roberts Stašinskis skaidro, ka saindēšanās gadījumos ar dažādām sēnēm simptomi mēdz būt atšķirīgi, taču tas vienmēr ir ārkārtīgi nopietni, un vilcināties ar griešanos pie ārsta nedrīkst.

Сбор грибов - Sputnik Latvija
Darba nav: Latvijas lauku iedzīvotājus glābj sēnes un ogas

"Dažas no sēnēm, izņemot to, ka izraisa problēmas kuņģa un zarnu traktā, papildus izraisa aknu un nieru darbības traucējumus. Visindīgākās sēnes – zaļā mušmire, mušmires, kuras saturs ļoti nopietnas indes, un ja ar tām saindējas, tad var būt ļoti nopietnas sekas. Taču viss lielākoties sākas ar zarnu, kuņģa traucējumiem."

Pēc Stašinska sacītā, ir arī sēnes, kuras ļoti stipri ietekmē centrālo nervu sistēmu (CNS). Cilvēks var zaudēt samaņu, izjust galvas reiboņus. Taču parasti šādus efektus izraisa sēnes, kuras ir sastopamas pavasarī, piemēram, dažādas bisītes.

"Ja jums rodas kaut mazākās aizdomas, viennozīmīgi jākonsultējas ar mediķiem. Var zvanīt operatīvajam saindēšanās centram, tā telefona numurs ir 67042473," pateica ārsts.

Ziņu lente
0