Valdība ir vienojusies: minimālā pensija pieaugs līdz 99 eiro

CC0 / pxhere / Пожилой мужчина
Пожилой мужчина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība konceptuāli neiebilst pret minimālās pensijas palielināšanu. Atlicis tikai atrast naudu – vajadzību ir ļoti daudz, paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Valdība konceptuāli atbalstīja Labklājības ministrijas plānu minimālo ienākumu sistēmas pilnveidošanai 2020. un 2021. gadā. Minimālo pensiju plānots palielināt līdz 99 eiro jau nākamgad, raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.

Plāns paredz arī citus solījumus, ko labklājības ministre Ramona Petraviča nosaukusi par savām prioritātēm, tomēr jautājums ir, vai pietiks finansējuma minimālo pensiju palielināšanai.

Портфель с бюджетом Латвии - Sputnik Latvija
Apetīte aug ēdot: Latvijas budžets pirmo reizi pārsniegs desmit miljardus

Minimālā pensija Latvijā nav palielināta jau vairāk nekā desmit gadu. Plānots no 2020.gada palielināt līdz 99 eiro minimālo valsts pensiju aprēķinu bāzi, turpmāk nesaistīt to ar valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu un nosakot gradāciju katram stāža gadam.

Līdz 99 eiro plānots palielināt arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru.

Personām ar invaliditāti pabalsta apmēru plānots noteikt atbilstoši invaliditātes grupai: 3. grupas invalītiem pabalsts tiks palielināts līdz 99 eiro, 1. un 2. grupas invalīdiem tiks palielināta pabalsta aprēķina bāze līdz 99 eiro, kam piemēros koeficientu.

Labklājības ministre valdības sēdē uzsvēra, ka šie pasākumi pozitīvi ietekmēs vairāk nekā 80 tūkstošus iedzīvotāju. Plānā nav minēts laiks, kad minētās izmaiņas stāsies spēkā, taču pensijas un pabalstus varētu palielināt 2020. gada pirmajā pusgadā.

Valsts premjerministrjs Krišjānis Kariņš pavēstīja, ka nākamgad summa, kas vajadzīga pensiju palielināšanai, sasniegks 30 miljonus eiro, un Labklājības ministrijas priekšlikums tiks izvērtēts 2020. gada budžeta veidošanas laikā.

Омбудсмен Янсонс Юрис - Sputnik Latvija
Tiesībsargs pēdējo reizi brīdina: jāpaceļ pensijas

"Neviens neiebilst idejiski, tomēr jautājums ir par to, kā varēsim vienoties par pieejamās naudas sadali, jo vajadzību ir daudz," atklāja premjers.

Atgādināsim, ka minimālās izdienas pensijas palielināšanu pieprasa arī tiesībsargs Juris Jansons. Pagājušajā nedēļā viņš nosūtīja valdībai jau ceturto vēstuli ar pirmstiesas brīdinājumu, kurā norādīja, ka valdībai līdz 1.oktobrim jāpalielina minimālās pensijas līmenis līdz Satversmei atbilstošam aojomam, kas garantē ikvienam pienācīgu dzīves līmeni.

Minimālo valsts garantēto pensiju Latvijā saņem 64 tūkstoši cilvēku – 14.3% visu vecuma pensijas saņēmēju. Viņu skaitā 7368 cilvēki ir invalīdi, 397 – invalīdi no bērnības. Minimālais vecuma pensijas izmērs Latvijā sastāda 70,43 - 108,85 eiro mēnesī, jeb 2,35 - 3,63 eiro dienā, bērnības invalīdiem – no 117,39 līdz 181,42 eiro mēnesī jeb 3,91 - 6,05 eiro dienā. Pasaules bankas dari liecina, ka absolūtais nabadzības līmenis pasaulē 2015. gadā veidoja 1,97 dolārus, jeb 1,67 eiro dienā.

Acīmredzot, valsts uzskata: ja minimālais vecuma pensijas izmērs par nepilnu eiro pārsniedz absolūto nabadzības līmeni, Latvija var sevi uzskatīt par sociāli atbildīgu valsti. Tas ir savdabīgs Satversmes traktējums, uzskata Jansons.

Ziņu lente
0