"Nacionāla rakstura konflikts": Rīgā velosipēdists līdz nāvei piekāva pāridarītāju ar ķēdi

© Foto : pixabay/Bob_piqamЗнак "Движение на велосипедах запрещено"
Знак Движение на велосипедах запрещено - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Parasts ielu konflikts, krievu huligānu pūļa uzbrukums, piekaušana vai pašaizsardzība – kādas versijas tik neskan sakarā ar nelaimes gadījumu ar letālu iznākumu Ziepniekkalnā.

RĪGA, 10. augusts – Sputnik. Visneticamākās versijas turpina izplatīties sakarā ar traģisko nelaimes gadījumu Ziepniekkalnā, kura laikā jaunietis guva nāvējošas traumas ar velosipēda ķēdi un mira. Kāds runā par uzbrukumu un pašaizsardzību, bet kāds par "krievu mafiju".

Aizritējušajā pirmdienā, 5. augustā, pie kāda no lielveikaliem, kurš atrodas Rīgas Ziepniekkalna mikrorajonā, notika asiņaina drāma – konflikta laikā viens no vīriešiem nodarīja smagu galvas traumu savam pāridarītājam, kas noveda pie cietušā nāves.

Neraugoties uz visiem policijas apgalvojumiem, ka Ziepniekkalnā notikušā nelaimes gadījuma aina ir daudzmaz skaidra, pilsētā izplatās visneticamākās baumas. Eļļu ugunij pielēja klāt raidījuma "Degpunktā" reportāža, kurā asiņainās drāmas aculiecinieki pastāstīja žurnālistiem, ka uzbrucēji bija "divi krievu tautības cilvēki", savukārt par kautiņa iemeslu kļuva "nacionāla rakstura konflikts".

Taču policijas darbinieki apgalvo, ka kautiņa kā tāda nebija un runa var būt par pašaizsardzības robežu pārsniegšanu.

Saskaņā ar policijas informāciju konflikts starp vīrieti ar velosipēdu un trīs cilvēku kompāniju sākās pēc lūguma iedot cigareti. Strīda laikā velosipēdists paķēra velosipēda slēdzeni ķēdes veidā un iesita tam, kurš palūdza cigareti. Notikuma vietā ieradušies policijas darbinieki aizturēja visus konflikta dalībniekus un nogādāja viņus iecirknī, kur noskaidroja visus notikušā apstākļus.

Tikmēr cietušais vīrietis tika nogādāts slimnīcā kritiskā stāvoklī, kur tika pieslēgts pie mākslīgās elpošanas aparāta. Taču galvas trauma izrādījās nāvējoša, un cietušais mira, precizē policijas darbinieki.

Taču raidījumā "Degpunktā" tika sacīts, ka trijnieks uzbruka velosipēdistam ar dūrēm, kā arī nežēlīgi sita viņam ar kājām, un ka viss notikušais no viņa puses bijusi tikai un vienīgi pašaizsardzība.

Policijas darbinieki vērš uzmanību uz to, ka izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecina par citādāku ainu. Piemēram nav izdevies iegūt ziņas, ka velosipēdistam būtu nodarīti miesas bojājumi. Izmeklēšanas laikā uz viņa ķermeņa netika atrasti nedz nobrāzumi, nedz sitienu pēdas. Pēc citu aculiecinieku un konflikta dalībnieku sacītā arī iznāk, ka nekādas fiziskas ietekmēšanas pret velosipēda saimnieku nav bijis. Tāpat kārtības sargi atgādina par to, ka jebkurā gadījumā pašaizsardzībai ir pieļaujamības robežas.

"Krievu mafija" un pašaizsardzība

Sociālajos tīklos turpinās asa tēmas apspriešana. Daudzi ir nesaprašanā par faktu, ka velosipēdists tika aizturēts un viņam draud kriminālvajāšana – viņš taču tikai aizstāvējies no uzbrukuma. Citi aktīvi apspriež tēmu, ka konfliktā pastāv "nacionāla pazīme" – agresīvie krievu zagļi piekāva latvieti.

"Vēlētos vairāk uzzināt par šo notikumu. Kas uzbruka, kam, ko nozīmē "nacionāls raksturs". Trīs cilvēki ir uzklupuši vienam, kāpēc aizdomās turamais ir šis viens. Kas ir policisti? Izklausās pēc naida nozieguma. Ir jāzin vairāk," piemet malku ugunskurā Rita Eva Našeniece.

Un pateicīgie komentētāji uzreiz izdara "pareizos" secinājumus – policija ir aizdomīgi barga pret latvieti, kurš vienkārši "aizstāvējās" no agresīvo krievu uzbrukuma.

Citi lietotāji vienkārši ir neapmierināti ar to, ka velosipēdistam, kurš atvairīja trīs huligānu uzbrukumu, var draudēt kaut kāds sods.

"Latvija patiesi ir lieliska valsts, kur, paniski vienam aizstāvoties no trim, beigās vēl draud cietums. Bravo, Valsts policija, Tieslietas, vienkārši pretīgi," sūdzas vēl viens "tiesībnieks" vārdā Armands.

 

"Tiesa gan vēl nav bijusi, savukārt kriminālprocesa ierosināšana šādos gadījumos laikam ir pilnīgi normāla darbība (ja cilvēks guļ reanimācijā, tad apstākļus noskaidrot vajag) (tobrīd uz slimnīcu aizvestais vīrietis vēl bija dzīvs – red. piez.). Protams, daudz vienkāršāk būtu bijis ļaut sevi nosist. Nebūtu tagad šitāda ķēpa," sarkastiski precizē Dzintars Hmeļevskis.

Tikmēr policija ziņo, ka aizturētais aizdomās par smagu miesas bojājumu nodarīšanu vīrietis, 42 gadus vecais velosipēdists, jau ir nožēlojis notikušo, atzinis savu vainu un sadarbojas ar izmeklēšanu. Viņš ne reizi nav saukts pie kriminālatbildības, tādēļ attiecībā pret viņu piemērots ierobežojošs pasākums, kas nav saistīts ar arestu. Viņš ir palaists brīvībā ar policijas uzraudzību

Policijas aptaujātie aculiecinieki pastāstīja, ka neviens no trim vīriešiem nav sitis aizdomās turamajam. Pats aizturētais arī atzinās, ka konflikta laikā viņam netika sists, norādīja policijā.

Ziņu lente
0