Latvijā lielveikali plāno par brīvu izdalīt produktus

© Foto : pixabayТележка в супермаркете
Тележка в супермаркете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veikalu tīkls Maxima Latvija vēlas ieviest izmaiņas normatīvajos aktos, lai paši tirgotāji varētu izdalīt produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš.

RĪGA, 9. augusts – Sputnik. Veikalos Maxima Latvija veiks izmaiņas normatīvajos aktos, lai paši tirgotāji, nevēršoties pēc palīdzības labdarības organizācijās, varētu izdalīt veikalā pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš, vēsta Mixnews.lv.

Производство хлебобулочной продукции   - Sputnik Latvija
Foodsharing: kā brīvprātīgie Vācijā glābj bulciņas un pienu

Maxima pārstāvji ziņo, ka ar šādas iniciatīvas palīdzību produktus varēs saņemt ne vien trūcīgie, bet arī ekoloģijas aktīvisti, kuri cīnās par pārtikas atkritumu skaita samazināšanu. Maxima Latvija valdes loceklis Jānis Vanags uzsvēra, ka šāda prakse pastāv daudzās Rietumeiropas valstīs.

Runa protams ir par sausiem un fasētiem pārtikas produktiem, ko var lietot uzturā vismaz divus mēnešus pēc derīguma termiņa beigām: tēja, kafija, kakao, graudi, pupiņas, makaroni, milti, medus, dažādi konservi, ievārījums, sīrupi, mērces, eļļa, konditorejas izstrādājumi, cepumi, čipsi, sāļās uzkodas, brokastu pārslas, kaltēti augļi un dārzeņi, piedevas un citi produkti, kuru uzglabāšanai nav nepieciešama īpaša temperatūra.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vecākā eksperte Svetlana Aļminoviča-Miļjanoviča, atbildīgā persona par pārtikas produktu drošību, neredz negatīvu aspektu pārtikas produktu izdalīšanā pa tiešo pie veikala vai arī veikalā. Viņa paziņoja, ka PVD neliks šķēršļus šādai iniciatīvai.

Kopš jūlija, saskaņā ar jauno kārtību, pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš, ražotāji un veikali drīkst izdalīt tikai ar labdarības vai reliģisko organizāciju starpniecību. Šim nolūkam uzņēmējiem ir jānoslēdz speciāls sadarbības līgums.

Продукция белорусских кондитерских фабрик - Sputnik Latvija
No 1. jūlija trūcīgajiem tiks izdalīti noteikti produkti ar izbeigušos derīguma termiņu

Šobrīd šādu līgumu ar pārtikas banku "Paēdušai Latvijai" noslēdzis tikai viens veikalu tīkls – Maxima, pārējās tirdzniecības vietas neizrādīja interesi par šādu iespēju, lai gan par preču izmešanu veikaliem nākas maksāt, savukārt nodot pārtikas produktus nevalstiskām organizācijām var bezmaksas.

"Paēdušai Latvijai" veica nelielu pētījumu, saskaņā ar kuru pārtikas produktu ziedojumi galvenokārt ir nepieciešami laukos dzīvojošām vientuļajām mātēm ar diviem un vairāk bērniem, kā arī pensionāriem, kuri lielāko daļu ienākumu ir spiesti tērēt zālēm.

Iepriekš Sputnik Latvijas rakstīja, ka, saskaņā ar 2018. gada datiem, Latvijā ik gadu atkritumos nonāk aptuveni 500 tonnu pārtikas produktu. Eiropas Savienībā šis skaitlis sasniedz 88 miljonus tonnu gadā.

Ziņu lente
0