Ar krieviem mierīgi runāju krieviski: latvietis par krievu valodas nepieciešamību Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovУчебники на русском и латышском языках
Учебники на русском и латышском языках - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Tie, kas ir pie varas, viņiem neko nevajag, viņiem vajag tikai pirms vēlēšanām pakliegt: "Krievs nāk, novāksim "okupācijas" pieminekli"," pauda sašutumu radio Baltkom klausītājs.

RĪGA, 9. augusts – Sputnik. Radio Baltkom klausītājs vārdā Paulis piezvanīja tiešajā ēterā vakara interaktīva ietvaros un paziņoja par krievu valodas apgūšanas nepieciešamību Latvijas skolās.

Paulis pateica, ka viņš ir latvietis un atzīst faktu, ka šobrīd krievu valoda Latvijā ir "viennozīmīgi vajadzīga visiem". Tā viņš komentēja Latvijas biznesmeņu viedokli, kuri pagājušajā nedēļā paziņoja par nepieciešamību, lai vidusskolas izglītības jaunajā standartā svarīga vieta tiek atvēlēta krievu valodas apgūšanai, citādi latviešu bērni kļūs nekonkurētspējīgi, salīdzinot ar krievvalodīgajiem.

Radioklausītājs uzsvēra, ka bieži runā krievu valodā, sarunājoties, un dara to bez jebkādām problēmām. Runā krieviski ar darba kolēģiem. Taču viņš tikpat viegli var pāriet uz latviešu valodu. Taču gadījumos, kad viņš jūt, ka sarunbiedram ir grūti runāt latviski, viņš runās krieviski.

"Esmu izlasījis daudz krievu grāmatu. Pats esmu aptuveni gadu nodzīvojis Maskavā, aizbraucu uz Olimpisko objektu būvniecību," padalījās Paulis.

Jautājums par krievu valodas mācību nepieciešamību Latvijā rosināja Latvijas uzņēmēji Tirdzniecības un ražošanas kameras (TRK) Ekonomikas padomes sēdē, kura notika augusta sākumā.

Toreiz Latvijas TRK prezidents Aigars Rostovskis paziņoja, ka esošā izglītības sistēma ir novecojusi un tai ir nepieciešamas pārmaiņas. Solidaritāti viņam pauda Latvijas Interneta asociācijas (pārstāv Latvijas firmu intereses, kuras ir saistītas ar tiešsaistes biznesu) pārstāve Ina Gudele, kura paziņoja, ka beidzot parādījies piedāvājumus, ko Latvijas sabiedrība sen jau gaidīja.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Parunā krieviski, un uzreiz kļūst labāk: Vējonis sniedza padomu jaunajai varai

Gudele pauda bažas saistībā ar to, ka jaunajā izglītības saturā netiek akcentēta krievu valodas apgūšana, jo šodien situācija darba tirgū ir tāda, ka krievu valodas zināšanas ir nepieciešamas. Bez krievu valodas latviešu jaunieši kļūst mazāk konkurētspējīgi darba tirgū, jo runā tikai latviešu un angļu valodā, kamēr krievu jaunieši runā arī krievu valodā.

Rostovskis piebilda, ka neatkarīgi no politiskās gaisotnes, jebkuras svešvalodas zināšanas skaitās kā priekšrocība, savukārt krievu valoda tiek lietota ne tikai Krievijā, tā ir arī sarunvaloda visā Austrumu tirgū.

Pēcāk Sputnik Latvija intervijā Rostovskis paskaidroja, ka, lai būtu konkurētspējīgam Latvijā, jāprot trīs valodas: latviešu, angļu un krievu. Pēc viņa sacītā, tas ir konkurētspējas pamata komplekts. Un kādas no šīm valodām nezināšana rada noteiktu mīnusu vakances kandidātam.

Ziņu lente
0