Viņķele: ar pacientiem ir cilvēcīgi jārunā

CC0 / pixabay / Женщины в больнице
Женщины в больнице - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gaidīšana uzņemšanas nodaļā – tas ir normāli, taču slimnīcās jāiedveš pacientos pārliecība, uzskata Veselības ministrijas vadītāja.

RĪGA, 9. augusts – Sputnik. Izkaut rindas slimnīcu uzņemšanas nodaļās neiznāks, taču var labi komunicēt ar pacientiem, vairāk runāt ar viņiem un vairāk skaidrot, pastāstīja veselības ministre Ilze Viņķele Latvijas Radio intervijā.

"Mums nevajadzētu radīt nereālas gaidas, ka uzņemšanas nodaļās nebūs jāpagaida. Būs. Tā notiek visā pasaulē," norādīja viņa.

Taču, pēc Viņķeles domām, problēmu sakne ir ne vien ārstu un finansējuma trūkumā, bet arī tajā, ka pacientiem nav skaidrības par situāciju.

"Cilvēks, ienākot uzņemšanas nodaļā, ir stresā, krīzē, ļoti uztraucies. Un iestājas sajūta, ka viņš ir viens pret lielu sistēmu, un tā sistēma, visticamāk, būs vienaldzīga pret cilvēku. Un šo varam labot, paturot prātā, ka cilvēks ir ārkārtīgi augsta stresa apstākļos. Ar viņu vienkārši jārunā! Cilvēcīgi jārunā," norādīja ministre.

Дефибриллятор - Sputnik Latvija
Pacientiem Latvijā var atļaut elektroniski atteikties no "atdzīvināšanas"

Pēc viņas sacītā, slimnīcā ir jāprot iedvest pacientā skaidrību, ka viņam palīdzēs. Tādēļ ir svarīgi informatīvie materiāli, telpu noformējums, svarīgi, kā personāls runā ar pacientiem un viņu tuviniekiem.

"Latviski, nevis specifiski medicīniskā žargonā izstāstīt, kas notiks tagad, kāpēc jāpagaida, kur var dabūt informāciju," norādīja Viņķele.

Par labu piemēru šādai pieejai viņa nosauca Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu, taču, pēc viņas teiktā, kopumā Latvijā to nedara pietiekamā apmērā.

"Ar informētību, iejūtību, standartizētām procedūrām varam būtiski un salīdzinoši ātrā laikā uzlabot cilvēku pašsajūtu, paaugstināt drošības sajūtu un kaut kā kompensēt finanšu trūkumu," uzsvēra ministre.

Uģis Gruntmanis, Latvijas Ārstu un zobārstu apvienības vadītājs, piekrita, ka uzņemšanas nodaļu darbinieku attieksme un apmācība ir ļoti svarīga. Parasti tie ir jaunie ārsti, kuriem nestāsta, kā ir jārunā ar slimniekiem.

Taču ārsts-kardiologs Andris Skride, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājs, norādīja, ka uzņemšanas nodaļas ir pārslogotas ar pacientiem, kuriem pietiktu ar pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanu.

Ziņu lente
0