"Man nevajag papildus uzmanību": kādēļ Latvijas iedzīvotāji nepiedalās čeku loterijā

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasТерминал для безналичной оплаты
Терминал для безналичной оплаты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neraugoties uz čeku loterijas milzīgo popularitāti, nebūt ne visi Latvijas iedzīvotāji metās reģistrēt savus čekus Valsts ieņēmumu dienestā.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Aizvakar apritēja tieši viens mēnesis kopš "Čeku loterijas" startēšanas Latvijā, kuru organizēja Valsts ieņēmumu dienests (VID). Lai piedalītos izlozē, nepieciešams reģistrēt portālā cekuloterija.lv čeku, kvīti vai biļeti, kuras summa nav mazāka par 5 eiro.

Laimesta gadījumā čeks, biļete vai kvīts ir jāuzrāda klātienē VID, vai arī jānoformē elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Платежный терминал - Sputnik Latvija
Kļūme sistēmā: VID atklāja informāciju par čekiem "bez nodokļiem"

Ikmēneša laimestu fonds sastāv no vienas naudas balvas 10 tūkstošu eiro apmērā, trīs nauda balvām 5 tūkstošu eiro apmērā un 50 naudas balvām 100 eiro apmērā. Tāpat tiks rīkota gada izloze, kur varēs laimēt vienu naudas balvu 20 tūkstošu eiro apmērā, četras naudas balvas 10 tūkstošu eiro apmērā un piecas balvas 2 tūkstošu eiro apmērā.

Turklāt katru mēnesi tiek rīkota padziļinātas sadarbības programmas dalībnieku balvu izloze. Patlaban papildu balvas jau ir snieguši 11 programmas dalībnieki.

Saskaņā ar vakardienas datiem, jau tika piereģistrēti 1 617 003 čeki, taču jūlija čekus vēl var pagūt iesniegt līdz 5. augustam, vēsta VID.

"Man nevajag papildus uzmanību"

Izrādās ne visi Latvijas iedzīvotāji nolēmuši izmantot iespēju paspēlēt azartspēles ar valsti.

"Nevienu čeku čeku loterijā neesmu piereģistrējusi un neplānoju to sākt darīt. Ir vēl kāds tāds dīvainis?" pavaicāja Astra Cīrule Twitter un negaidīti saņēma milzīgu atbalstu.

​Daudzi komentētāji vienkārši atstāja atbildi "un es arī", taču bija arī tādi, kas paskaidroja iemeslu, kādēļ negrasās piedalīties loterijā.

Piemēram, Ivars Lipskis padalījās populārā sazvērestības teorijā.

​"Konspirācijas teorija: piedalīties čeku loterijā nozīmē izsaukt (VID) uguni uz sevi. Man nevajag papildus uzmanību. Nevajag, lai kāds zina, ko, kur, kad un par kādām summām pērku. Pat tad, ja ar čeku," raksta Lipskis.

Līdzīgas domas ir arī kādam Valdim.

​"Bail piedalīties – ja nu vinnēju lielo piķi un galā aizmirstu nomaksāt kādu nodoklīti, ka beigās nesanāk palikt parādā, par to, ka esmu vinnējis valsts organizētā loterijā," izklāsta savas aizdomas Valdis.

​"Līdz brīdim, kad kāds vinnēs ko vērtīgu," pieļauj lietotāja ar lietotājvārdu "нáриня-кáриня".

To cilvēku vidū, kuri nepiedalās loterijā atzīmējās arī galvenā valsts nacpatriote, publiciste Elita Veidemane.

​"Es arī," raksta viņa.

​"Neesmu vēl paspējis, taču arī nesteidzos. Es ikdienā cenšos neiepirkties šaubīgās vietās," paziņoja Kristaps Skutelis.

Daži komentētāji norādīja, ka nepiedalās, jo čeku reģistrēšana ir ārkārtīgi neērta un aizņem daudz laika.

​"Nereģistrēju čekus. Nav laika un pacietības jo process kā tas šobrīd jādara atsit jebkādu vēlmi piedalīties. Iespējams ja būtu aplikācija, ar iespēju fotogrāfēt čeku..." sūdzas par neērtībām Juris Ušackis.

​"Netaisos to darīt. Man laiks ir svarīgāks," raksta Kristīne.

Savukārt Dagnis Dadeiks neslēpj, ka viņam šajā loterijā galvenais nebūt nav laimests.

​"Man nav galvenais vinnēt, bet lai ķers tā tos nodoklu nemaksātājus," vēsta Dagnis.

Miljona vērts čeks

Atzīmēsim, ka VID "čeku loterijas" galvenais mērķis ir ēnu ekonomikas apkarošana, godprātīgas konkurences un brīvprātīgas nodokļu saistību izpildes veicināšana. Tāpat runa ir par iepirkšanās kultūras izmaiņām. Atlīdzība laimesta gadījumā veicinās to, lai pircēji pieprasa čekus par pirkumiem un saņemtajiem pakalpojumiem. Paredzēto laimestu fondu plānots segt no budžeta ienākumiem.

Кассир - Sputnik Latvija
Čeku loterijas pirmā diena: katrs piektais čeks bijis ārpus kases

Pirmie uzvarētāju vārdi kļūs zināmi jau 11. augustā. Saskaņā ar VID ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes sacīto, organizatori ir patīkami pārsteigti par Latvijas iedzīvotāju aktīvo dalību loterijā.

Tiesa, ir arī jokupēteri. Piemēram, tika piereģistrēti miljona eiro pirkuma čeki. Pēc Jaunzemes sacītā, tas var izspēlēt ļaunu joku ar dalībnieku, ja šāds čeks laimēs, bet uzrādīt dokumenta kārtā cilvēkam nebūs ko. Tādēļ organizatori aicina ievadīt reālus čeku un kvītu datus reģistrācijas laikā, raksta skaties.lv.

Loterijas uzvarētāji tiks paziņoti raidījuma Superbingo laikā telekanālā TV3, kā arī loterijas rezultāti tiks publicēti Interneta lapās cekuloterija.lv un latloto.lv.

Latvijas iedzīvotājus, kuri laimēs ikmēneša balvas un piedalīsies gada loterijas izlozē, informēs ar SMS nosūtīšanu uz reģistrācijas laikā norādīto mobila telefona numuru.

Ziņu lente
0