Konkurences pārkāpums vai politiskais spiediens: Rīgai draud atkritumu haoss

© pixabayМусор
Мусор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas domei līdz 8. augustam jāpierāda Konkurences padomei, ka tā nepārkāpj Eiropas normas, veidojot monopolu galvaspilsētas atkritumu izvešanas jomā, pretējā gadījumā līgums ar privātajiem partneriem, kurš izraisījis strauju tarifu kāpumu, var tikt iesaldēts; kurš tādā gadījumā izvedīs rīdzinieku atkritumus, nav skaidrs.

RĪGA, 31. jūlijs – Sputnik. Atkritumu monopols Rīgā, kurš izraisīja iedzīvotāju neapmierinātību, iespējams tomēr netiks īstenots. Konkurences padome iesākusi lietu pret Rīgas domi par pārkāpumu un pašvaldības uzņēmuma "Getliņi EKO" iespējamo dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, vēsta TV3.

Kaķis maisā

Konkurences padome divu gadu garumā vērsās pie Rīgas domes ar prasību atcelt atkritumu monopola izveidošanu, taču Nils Ušakovs un viņam sekojušie pilsētas mēri aicinājumus ignorēja. Jūnijā tika noslēgts koncesijas līgums, saskaņā ar kuru pašvaldības uzņēmums "Getliņi EKO" un savstarpējs privāto partneru uzņēmums "Tīrīga" no 15. septembra saņems ekskluzīvas tiesības 20 gadu garumā izvest visus Rīgas atkritumus.

Свалка бытовых отходов - Sputnik Latvija
Vai jaunās atkritumu mašīnas par 7 miljoniem glābs Latviju

Konkurences padomē uzskata, ka līguma noslēgšanā, iespējams, notika ļaunprātīga dominējošā stāvokļa tirgū izmantošana, savukārt jaunā sistēma ir dārga un iedzīvotājiem neizdevīga.

"Tas ir tiešām projekts, kas var nākotnē radīt ļoti lielas problēmas Rīgas iedzīvotājiem ar cenu celšanos! Mēs pērkam kaķi maisā, mēs pērkam kaut ko ļoti dārgu, bet mēs nezinām, vai dārgais pirkums neliks mums pēc 20 gadiem raudāt, ko mēs esam nopirkuši. Parakstīties uz tik sarežģītu, ļoti lielas investīcijas saplānotu projektu, nezinot kā tas attīstīsies, manā skatījumā – tas ir neprāts," paziņoja Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Konkurences padome saskatīja pamatu lietas iesākšanai pret Rīgas domi un uzņēmumu "Getliņi EKO" par Eiropas Savienības nodibināšanas līguma pamatprincipu neievērošanu un nosūtīja Rīgas vadībai vēstuli ar aicinājumu savest kārtībā pagaidu regulēšanu, jeb: iesaldēt darījumu un nekavējoties apturēt kompānijas "Tīrīga" līgumu noslēgšanu ar iedzīvotājiem.

Monopols nepārkāpj konkurenci

Taču Rīgas domē uzskata, ka šobrīd šādiem pasākumiem neesot pamata, savukārt Konkurences padome iejaucas autonomā pašvaldības funkcijā.

"Vēstule ir no Konkurences padomes saņemta, bet šodienas Konkurences padomes vadītājas intervija, manuprāt, ir politiskais spiediens! Pirms izmeklēšanas iestādes vadītāja jau paziņo rezultātu," saka mēra vietas izpildītājs Oļegs Burovs ("Gods kalpot Rīgai").

Rīgas domes privātie partneri, uzņēmumi "Clean R" un "Eko Baltija vide" arī ir kategoriski pret līgumu noslēgšanas izbeigšanu. Viņi atsaucas uz juristu slēdzienu, saskaņā ar kuru monopola izveidošana neradīs zaudējumus konkurencei.

"Koncesijas līguma noslēgšana ir notikusi konkursa rezultātā, un šo iepirkumu ir skatījusi gan VARAM, gan CFLA, gan Rīgas domē ir bijuši vairāki balsojumi. Līdz ar to nav pamata, ka šis līgums varēt būt nelikumīgi noslēgts. Tāpēc mēs turpinām līgumu slēgšanu, jo mums, "Tīrīgai", pakalpojumu jāsāk sniegt no 15. septembra," paskaidroja "Tīrīga" vadītājs Guntars Levics.

Privātie partneri norāda, ka pusotru mēnesi pirms koncesijas līguma noslēgšanas jaunās infrastruktūras izveidošanā tika ieguldīti jau seši miljoni eiro un saņemtas banku garantijas. Ja līgumu lauzīs, privātie partneri patur tiesības vērsties pēc zaudējumu atlīdzināšanas.

Maksāsim mēs

Мусор - Sputnik Latvija
Taras depozīta sistēmas dēļ paaugstināsies atkritumu izvešanas tarifi

Taču Konkurences padomē uzskata, ka līgums ir rīdziniekiem neizdevīgs, un sola panākt tā iesaldēšanu, ja Rīgas dome līdz 8. augustam nespēs juridiski apstrīdēt vēstulē izklāstītos faktus.

"Mēs jau būsim tie, kas maksās, ne jau Rīgas dome līdzekļus no gaisa grābs," pateica Ābrama.

Saskaņā ar procedūru, Konkurences padomes pagaidu regulēšana var stāties spēkā pats agrākais septembra beigās, kad "Tīrīga" jau būs jāizved rīdzinieku atkritumi. Vai tādā gadījumā Rīgai nedraudēs atkritumu haoss, nespēja atbildēt neviena no pusēm.

Jaunie atkritumu apsaimniekošanas līgumi izraisījuši rīdzinieku sašutumu, jo pakalpojumu izmaksas vidēji pieaugušas par 40%.

Ziņu lente
0