Satiksmes ministrs: Latvijā kaut kur ir pazuduši tiltu būvētāji

© Sputnik / Sergey MelkonovРемонтные работы на Брасовском мосту в Риге
Ремонтные работы на Брасовском мосту в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja ceļa remontdarbu izpildītājus Latvijā konkursa kārtā ir viegli atrast, tas ar tiltu remontdarbiem ir pavisam savādāka situācija, mēdz gadīties, ka pretendentu vispār nav, paziņoja ministrs Tālis Linkaits.

RĪGA, 31. jūlijs – Sputnik. Latvijā nav iespējams atrast tiltu būvniekus, paziņoja valsts satiksmes ministrs Tālis Linkaits LNT kanāla raidījumā "900 sekundes".

"Mums kaut kur ir pazuduši tiltu būvnieki – ja iepirkumos ceļu remontiem mums ir diezgan laba konkurence un cenas iet uz leju, tad iepirkumos tiltu remontiem ir daudz gadījumu, kad neviens būvnieks nepiesakās," pateica ministrs.

Tāpat viņš atzina, ka Latvijā neuzlabojas tiltu stāvoklis. "Tiltu stāvoklis Latvijā nekādā veidā neuzlabojas. Mēs knapi spējam savākt tos tiltus, kas ir ļoti sliktā stāvoklī," pateica Linkaits.

VAS Latvijas Valsts ceļi 2018. gada statistika liecina, ka uzņēmuma pārraudzībā atrodas 963 tilti, no kuriem 897 ir dzelzsbetona tilti, 14 – akmens, 47 – metāla un pieci – koka. Taču tikai 28,3%, jeb 273 tiltiem, tehniskais stāvoklis vērtējams kā labs. 26% tas ir apmierinošs, 34,4% - slikts, savukārt 11,3% - ļoti slikts.

Vanšu tilts - Sputnik Latvija
Daudzi Latvijas tilti ir gatavi sabrukt līdzīgi Dženovas tiltam

Kvalificēta, kā arī nekvalificēta darbaspēka trūkums Latvijā kļūst par īstu problēmu. Tā, piemēram, Ārzemju investoru padome vairākkārt rosinājusi jautājumu par to, lai Latvijā tiek atvieglota nepieciešamo speciālistu ievešana.

Daudzi eksperti uzskata, ka par problēmas iemeslu kļuva nekārtības Latvijas izglītības sistēmā un valsts pasūtījuma trūkums valstij nepieciešamo kadru sagatavošanai. Rezultātā skolu absolventi, iestājoties augstskolās, izvēlas humanitārās zinātnes, savukārt eksakto zinātņu apgūt gribētāju pietrūkst pat budžeta vietās.

Studentu skaita ziņā, kuri izvēlas eksakto zinātņu un IT programmas, Latvija stipri atpaliek: šādu studentu mums ir 20%. Vācijā tehnisko zinātņu studentu skaits ir 37%.

Kā jau iepriekš ziņots, saskaņā ar Rīgas domes datiem, dotajā brīdī galvaspilsētā ir deviņi nevienam nepiederoši ceļu pārvadi, kurus neviens nav remontējis jau kopš padomju laikiem.

Ziņu lente
0