Lielie mūzikas svētki Latvijā: Salacgrīvā startē Positivus festivāls

© Photo пресс-служба PositivusФестиваль Positivus
Фестиваль Positivus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ikgadējais starptautiskais festivāls Positivus norisināsies šajās brīvdienās jau 13. reizi un pulcēs populārās mūzikas cienītājus – no roka un deju elektronikas līdz mūsdienu tautas mūzikai un džezam.

RĪGA, 26. jūlijs – Sputnik. Šodien startē ikgadējais starptautiskais festivāls Positivus Latvijas zvejnieku ciemā – Salacgrīvā, kurš tradicionāli pulcē tūkstošiem atpūtas cienītāju pie dabas, kuriem vakaros patīk paklausīties mūsdienu mūzikas izpildītājus. Festivāls norisināsies no 26. jūlija līdz 27. jūlijam.

Šogad festivāls notiek jau 13. reizi un nekļūs par izņēmumu visspilgtāko mūsdienu un jau par klasiku kļuvušās mūzikas pārstāvju skaita ziņā. Kopš festivāla pastāvēšanas brīža uz tā skatuves uzstājās tādas pasaules slavenības, kā Placebo, Fatboy Slim, Moby, Tricky, Muse, Kraftwerk un Kasabian.

Финальный выход артистов на исполнение композицией на латышском языке “Teic, kur zeme tā” - Sputnik Latvija
"Krievijas maigā vara": latviešu Twitter apspriež Laimas Vaikules festivālu

Par Positivus zvaigznēm šogad kļūs grupa Underworld – britu duets, kurš tika izveidots 80. gadu vidū un kļuva slavens pateicoties dziesmu gabaliem ar trakotu enerģētiku 90. gadu kino hītam Trainspotting ("Vilcienvakte"). Britu elektroniskās mūzikas izpildītājiem izkritis tas gods noslēgt mūzikas festivālu ar šīs vasaras galveno koncertu.

Ne mazāk interesanta britu grupa The 1975 izpildīs festivālā jautru indīroku no Mančestras. Jaunieši sāka ar citu izpildītāju dziesmu izpildīšanu pusaudžu vecumā, savukārt pirmo pilnvērtīgo albūmu izlaida 2013. gadā un uzreiz nonāca britu hītu parādes augšgalā.

Par festivāla galvenajām zvaigznēm kļūs vēl viens duets no Lielbritānijas Disclosure. Brāļi Gajs un Hovards Lourensi spēlē elektroniku un UK garage mūziku. Viņu debijas albums Settle, kurš iznāca 2013. gada 3. jūnijā, tika nominēts Grammy balvai kategorijā "Labākais deju/elektroniskās mūzikas albums".

Par vēl vieniem pasākuma viesiem no Lielbritānijas kļūs kolektīvs Royal Blood, kurš izpilda blūzroku. Grupa ir diezgan jauna, taču jau visnotaļ veiksmīga. Vien divi instrumenti un tik teicams rezultāts draugu izpildījumā. Grupas kodolu veido bundzinieks Bens Tačers un basa vokālists  Maikls Kers.

Лайма Вайкуле предстала перед публикой в солнечном наряде - Sputnik Latvija
Intervija
"Esmu nodevēja": Vaikule pastāstīja par konfliktu ar Krutoju un patriotismu

Un visbeidzot, festivāla galveno viesu piecinieku noslēdz ukraiņu popmūzikas izpildītājs Ivan Dorn. Positivus viņš uzstāsies jau otro reizi un iepriecinās skatītājus ar džeza un hip-hopa daudzveidību, kuri robežosies ar reiva un inteliģentās deju mūzikas elementiem.

Izņemot koncertus, visā festivāla norises laikā būs diezgan dzīva kultūras dzīve. Tā, piemēram, sadarbībā ar kinoteātri Kino Bize festivāla kino teltī rādīs Latvijas Kultūras akadēmijas studentu filmas, kā arī pasaules klasiku ku kulta filmas, sākot no "Lubenes" (1994) līdz "Mazajam šausmu veikaliņam" (1986). Festivāla laikā notiks diskusijas ar filmas "Blakus" veidotāju Alisi Zariņu un spīdošās komēdijas "Kriminālās ekselences fonds" (2018) režisoru Oskaru Rupenheitu.

Festivāla dienās policija strādās pastiprinātā režīmā. Kārtības sargi brīdina apmeklētājus, lai viņi cenšas nokļūt festivāla norises vietā savlaicīgi un uzvedas piesardzīgi. Positivus teritorijā strādās arī kinologi ar dienesta suņiem.

Ziņu lente
0