VID turpina sodīt Latvijas iedzīvotājus par mašīnu iegādi ārvalstīs par skaidru naudu

CC BY 2.0 / Maik Meid / TräumeКупюра 500 евро
Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prokuratūra pastāstīja par strīdu ar Valsts ieņēmumu dienestu, kas piemēroja naudas sodu Latvijas iedzīvotājam par automobiļa iegādāšanu ārzemēs par skaidru naudu.

RĪGA, 25. jūlijs – Sputnik. Latvijas Valsts ieņēmumu dienests piemērojis naudas sodu iedzīvotājam, kurš iegādājas automobili Vācijā par skaidru naudu, – un tas nav pirmais šāda veida gadījums, par kuru tapis zināms pēdējā laikā. Analoģiska lieta tika izskatīta pavasarī, prasības iesniedzējs uzvarēja tiesā, par VID kļūdaino rīcību rakstīja prese, taču nodokļu inspektori turpina piemērot naudas sodus.

Saskaņā ar avīzes Dienas Bizness datiem, kas atsaucas uz prokuratūru, vīrietis iegādājās mašīnu par deviņiem tūkstošiem eiro no juridiskās personas Vācijā. Par automobili Latvijas iedzīvotājs samaksāja skaidrā naudā. Valsts ieņēmumu dienests piemēroja viņam administratīvo sodu, jo nolēma, ka viņš ir pārkāpis Nodokļu un nodevu likuma normu, kas ierobežo skaidras naudas izmantošanu auto iegādes darījumos.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāja nopirka mašīnu Lietuvā par skaidru naudu un saņēma 3000 eiro sodu

Latvijas iedzīvotājs apstrīdēja sodu, un izmeklēšanas gaitā prokuratūra apstiprināja, ka Latvijā piemērotie normatīvie akti nevar būt attiecināti uz citām valstīm. Tātad, ja kādā valstī nav ierobežojumu skaidras naudas darījumiem, Latvijas piederīgie var veikt tur pirkumus, nebaidoties par sodu piemērošanu Latvijā. Dotajā gadījumā administratīvais sods nevarēja tikt piemērots par Vācijā iegādātu automobili.

Par analoģisku gadījumu tika ziņots aprīlī. Toreiz Valsts ieņēmumu dienests piemēroja naudas sodu Latvijas pilsonei, kura iegādājās Lietuvā mašīnu par trīs tūkstošiem eiro un norēķinājās skaidrā naudā. Sodu izdevās atcelt tikai pēc jurista apstrīdēšanas.

Patlaban Latvijā ir noteikts 7200 eiro skaidras naudas norēķinu limits. Tāpat aprīļa sākumā Saeima pieņēma Nodokļu un nodevu likuma grozījumus, kuri paredz aizliegumu skaidras naudas norēķiniem nekustamo īpašumu darījumos. Sākotnēji Finanšu ministrija piedāvāja ierobežot arī skaidras naudas norēķinus transportlīdzekļu iegādes darījumos un samazināt limitu līdz 3000 eiro, taču Saeima pagaidām nav izšķīrusies par šādu soli.

Ziņu lente
0