Pacientiem Latvijā var atļaut elektroniski atteikties no "atdzīvināšanas"

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasДефибриллятор
Дефибриллятор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Veselības ministrija piedāvā atļaut izteikt elektroniski savu pēdējo gribu ar medicīnu saistītos jautājumos – ar e-veselības sistēmas palīdzību vai portālu Latvija.lv.

RĪGA, 22. jūlijs – Sputnik. Latvijā, iespējams, atļaus pacientiem izteikt pēdējo gribu Internetā – portālā Latvija.lv vai e-veselības sistēmā varēs apstiprināt savu atteikšanos no reanimācijas pasākumu veikšanas. Šādu piedāvājumu iesniedza veselības ministre Ilze Viņķele, vēsta jauns.lv.

Veselības ministre un Latvijas Ārstu biedrība izstrādā noteikumus, saskaņā ar kuriem tiks izpildīta pacienta pēdējā griba, ja viņš nevēlēsies, lai viņu atgriež pie dzīvības un reanimē. Par pamatu plānots paņemt Austrijas likumdošanu šajā jomā, paziņoja Viņķele.

Pēc viņas domām, lai pacients varētu viennozīmīgi izteikt savu pēdējo gribu pietiktu ar to, ka viņa vēlme tiek reģistrēta e-veselības sistēmā vai portālā Latvija.lv. Tas atbrīvotu cilvēku no nepieciešamības vienmēr nēsāt līdzi, piemēram, notariāli apstiprinātu dokumentu, kurā viņš lūdz nereanimēt viņu kritiskas situācijas iestāšanās laikā.

В машине скорой помощи - Sputnik Latvija
Pēdējā griba: Latvijas iedzīvotājiem "taktiski" atļaus nomirt

Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece norāda, ka pacienta pēdējās gribas jautājuma noregulēšana pasargātu viņa radiniekus no stresa un nepamatotas atbildības, jo ģimenē ne vienmēr pastāv vienots viedoklis attiecībā uz to, vai ir jāturpina uzturēt pacienta dzīvību, kā arī ne vienmēr radinieku viedoklis atbilst pacienta interesēm.

Pēc viņas domām, savas pēdējās gribas deklarēšanas opcija ar elektronisko servisu starpniecību ļautu atvieglot smagi slimo cilvēku stāvokli, kuri nevēlas samierināties ar savas dzīves kvalitāti. Turklāt šāds serviss ļautu labot savu gribu nepieciešamības gadījumā, nemaksājot nekādas papildu nodevas, kā, piemēram, tas ir notariāla apstiprinājuma noformēšanas gadījumā.

Šobrīd Latvijā pacienta tiesības nosaka speciāls likums, saskaņā ar kuru visus lēmumus par pacienta uzraudzību pieņem viņa ārstējošais ārsts. Viņš ir atbildīgs par visas ārstēšanas pamatotību, lietderīgumu, nepārtraukšanu, kvalitāti un rezultātiem.

Taču paša pacienta vēlmes šajos noteikumos netiek ņemtas vērā. Savukārt mediķiem ir pienākums līdz pēdējam cīnīties par slimnieka dzīvību. Un nekādi likumi un noteikumi neregulē situāciju, kad cilvēks ir bezcerīgi slims un atrodas uz nāves sliekšņa, bet viņu reanimē un tādējādi paildzina ciešanas. Dotajā gadījumā noteicošais ir ārstējošā ārsta lēmums, nevis paciente izvēle. Šo problēmu arī cenšas atrisināt Veselības ministrija.

Ziņu lente
0