"Bez atļaujas neizmantot": Audriņos būs NATO bāze un kara lidmašīnas

© Sputnik / Sergey MelkonovАмериканский многоцелевой вертолет Sikorsky UH-60 Black Hawk
Американский многоцелевой вертолет Sikorsky UH-60 Black Hawk - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Audriņu pagastā drīz nolaidīsies NATO "tērauda putni" – lidlauks ir pārāk mazs mūsdienu iznīcinātājiem, bet armijas helikopteriem – pašā laikā.

RĪGA, 19. jūlijs – Sputnik. Pēdējā sēdē pirms brīvdienām Latvijas Ministru kabinets pieņēmis lēmumu "Par nekustamā īpašuma "Lidlauks Rēzekne 1" Audriņu pagastā, Rēzeknes novadā, pārņemšanu valsts īpašumā". Dokumentu parakstījis premjeministrs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") un aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Attīstībai/Par!"), raksta Ņikita Krasnoglazovs Bb.lv.

Iekļāvušies sistēmā

Padomju laikā 9 km uz ziemeļrietumiem no Rēzeknes tika uzbūvēts itin pieklājīgs asfaltēts lidlauks, no kura An-2 veica reisus uz Rīgu, nepieciešamības gadījumā nogādāja pacientus galvaspilsētā un pat atveda dzīvus vēžus no Rāznas ezera uz CK pirmā sekretāra Kalnbērziņa meitas kāzām.

Международные военные учения в Латвии - Sputnik Latvija
Ērtā Latvija: NATO karavīriem atļaus šķērsot robežu ārpus robežkontroles punktiem

Pērn 1300 m garajā asfaltētajā laukā notika aviācijas svētki. Visi bija vienisprātis, ka Rēzeknei ļoti trukst avioreisu uz galvaspilsētu, un butu iespējams uzbūvēt vai atjaunot pacelšanās un nolaišānās joslu kādai nelielai lidmašīnai.

Taču Aizsardzības ministrijai jau bija plāni par labi saglabāto objektu. Jau 15 gadus tur strādā stacionārais radars TPS-117, kas pieslēgts NATO PGA sistēmai. Amerikāņu koncerna Lockheed buvētais radars spēj fiksēt gaisa mērķus 463 km rādiusā līdz 30 km augstumā, tātad Latgalē tas brīvi novēro lidlaukus Pleskavas, Novgorodas un Ļeņingradas apgabalos Krievijā, Kā arī Vitebskas apgabalā Baltkrievijā.

2000.gadu sākumā ap radaru notika plaši strīdi – 8 milj. latu vērtā iekārta radīja Rēzeknes rajona iedzīvotāju protestus, pret militāro objektu tika savākti 20 tūkstoši parakstu.

Tad Rīga lika lietā "smago artilēriju" – radara atklāšanā piedalījās Vaira Vīķe-Freiberga, kura paziņoja, ka Latvijas pienākums ir rūpēties par teritoriālo vienotību un suverenitātes saglabāšanu, turklāt valsts ar saviem aizsardzības plāniem iekļaujas NATO drošības sistēmās.

Pašvaldība padevās

MK dokumentā teikts, ka nekustamais īpašums 59,3 ha platībā netiek izmantots, "Rēzeknes novada pašvaldībai (..) nekustamais īpašums nav nepieciešams un pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu to bez atlīdzības nodot valstij", sadaļā "Sabiedrības līdzdalība un komunikācijas aktivitātes"  fiksēts, ka "projekts šo jomu neskar".

Панорама города-призрака бывшей советской военной радиолокационной станции возле Скрунды - Sputnik Latvija
Viedoklis
Izlaupījuši un atdevuši NATO. Baltijas valstīs atstātā Padomju armijas mantojuma liktenis

Tātad drīzumā Audriņu pagastā gaidāmi NATO "tērauda putni" – modernajiem iznīcinātājiem lidlauks gan ir pārāk mazs, toties kara helikopteriem ideāli piemērots.

Jāpiebilst, ka netālu no šīs vietas 1942.gada ziemā notika ievērības cienīga traģēdija – nacionālisti-kolaboracionisti nodedzināja Audriņu ciemu un nošāva tā iedzīvotājus par padomju partizānu slēpšanu. Soda vienības komandieris, vietējo policaju šefs Boļeslavs Maikovskis pēc kara ilgi dzīvoja ASV, darbojās emigrantu organizācijās un dziedāja baznīcas korī.

Sarakste par noziegumu Audriņos un Maikovska iespējamo ekstradīciju saglabāta nacionālajā arhīvā, taču tā nav pieejama līdz XXI gadsimta vidum.

Ziņu lente
0