Nespied gāzi grīdā: ātruma ierobežojumi Rīgas skolu tuvuma būs spēkā visa gada garumā

CC BY-SA 2.0 / Ignat Gorazd / The girlДевушка на остановке
Девушка на остановке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas ierēdņi izsecinājuši, ka bērni nāk uz skolu arī vasarā, tāpēc nolēma apstiprināt ātruma ierobežojumu visa gada garumā; tas ir rets lēmums, kuru atbalsta gan iedzīvotāji, gan eksperti.

RĪGA, 18. jūlijs – Sputnik. Trīsdesmit kilometri stundā – šāds ātruma ierobežojums tagad būs spēkā Rīgas skolu tuvumā visa gada garumā, vēsta LNT.

Šāds lēmums tika pieņemts tika pieņemts tad, kad Rīgas domes satiksmes departaments nonāca pie secinājuma, ka bērni apmeklē izglītības iestādes arī vasarā.

Панель приборов в автомобиле - Sputnik Latvija
Posms naudas pelnīšanai? Vērā ņemamas izmaiņas uz Tīnūžu-Kokneses šosejas

Agrāk ātruma ierobežošanas zīme vasaras periodā tika slēgta. No jūnija līdz augustam vadītāji varēja braukt izglītības iestāžu tuvumā ar maksimāli atļauto ātrumu pilsētā – 50 kilometri stundā.

Sākot ar šo vasaru zīmes vairs neslēgs. Ātruma ierobežojums darbosies visa gada garumā, lai nodrošinātu bērnu drošību.

Viens no galvenajiem iemesliem ir bērnu laukumi pie skolām, kur skolēni atnāk arī vasarā, lai paspēlētos un patrenētos. Rezultātā bērnu skaits pie skolā dažkārt salasās līdzvērtīgi mācību laikam, paskaidroja Rīgas Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dimante.

Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks arī atbalsta šo lēmumu, jo esošā kārtība var izraisīt apmulsināt vadītāju. Tagad rudenī viņiem nenāksies pārkārtoties atļautā braukšanas ātruma izmaiņu dēļ.

"Ja ir pieņemts, ka tur ir 30, tad ir 30. Visi pie tā pierod un ievēro, tas ir pierašanas jautājums. Būsim reāli, 30 km/h pie skolām un bērnudārziem ir absolūti obligāts pasākums," piebilda Vanks.

Diemžēl, ne visur tiek ievērots ātruma ierobežojums. Vislielākās problēmas rodas nevis nelielās ielās, bet gan tur, kur abos virzienos ir divas braukšanas joslas – tur daudzi vadītāji iedzenās kārtīgāk.

Ja neskaita autovadītājus, vietējie iedzīvotāji, sevišķi tie, kam ir mazi bērni, atbalsta jaunieviesumu.

Ceļu satiksmes drošības eksperti atgādina, ka 30 km/h braukšanas ātruma gadījumā bremzēšanas ceļš ir divas reizes īsāks, salīdzinot ar 50 km/h. Ja automobilis brauc ar ātrumu 50 kilometri stundā un asi piebremzē, līdz pilnas apstāšanās punktam tiek nobraukti 29 metri – 14 metri aiziet lēmuma pieņemšanai, 15 metri ir bremzēšanas posms. Ar ātrumu 30 kilometri stundā mašīna var apstāties pēc 14 metriem: astoņi metri aizies lēmuma pieņemšanai, savukārt bremzēšanas posms sastādīs piecus, sešus metrus.

Ziņu lente
0