Gobzems: pametot Latviju, cilvēki balso ar naudasmaku

© Photo Ieva Ābele, SaeimaАлдис Гобземс
Алдис Гобземс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmējdarbībai pievilcīga nodokļu sistēma un palīdzība nelaimē nokļuvušiem cilvēkiem: Saeimas deputāts Aldis Gobzems pastāstīja Sputnik Latvija, kas jādara valsts ekonomikas attīstības labā.

RĪGA, 13. jūlijs — Sputnik. Jāmaina nodokļu sistēma, lai valstī ieplūstu vairāk investīciju – tad izdosies uzlabot situāciju Latvijā, pastāstīja Saeimas deputāts Aldis Gobzems intervijā Sputnik Latvija.

Politiķis nekādā gadījumā neaicina nemaksāt nodokļus – tas ir nepareizi. Tomēr valstij ir jāmaina uzņēmējdarbības apstākļi.

"Lai celtu konkurētspēju, vajag samazināt nodokļus algām, lai tie būtu tādi, kā Eiropā. Bez tam jāpārskata elektrības cenas.

Ja kāds investors vēlas ieguldīt naudu Latvijā, jāpanāk, lai viņam būtu izdevīgāk to darīt šeit, nevis Igaunijā, Lietuvā, Polijā, jebkurā citā valstī," norādīja Gobzems.

Kā apturēt emigrāciju

Nodokļu likumdošanas grozījumus kavē tas, ka vairums politiķu ir visnotaļ pārliecināti: paaugstinot nodokļus, viņi palielinās budžeta ienākumus, taču tāda tēze ir kļūdaina pašos pamatos.

Diagrammas - Sputnik Latvija
Nodokļi un neparedzami likumi: biznesu neapmierina Latvijas valdība

"Var noteikt nodokļu likmi simt procentu apmērā visiem ienākumiem, taču tad sabiedrība to nemaksās nevienā valstī. Tā ir vienkārša ekonomikas teorija, to apgūst pirmajā kursā," uzsvēra politiķis.

Taujāts par emigrāciju, Gobzems atzīmēja, ka cilvēki brauc prom ne tikai no Latvijas, bet arī citām valstīm.

"Visur, no kurienes cilvēki aizbrauc, viņi balso ar maciņu – viņi grib dzīvot tur, kur mēneša beigās viņiem maciņā paliks vairāk naudas," ir pārliecināts deputāts.

Pirms celt algas, ir jāsaprot, kur ņemt naudu. Bet to var ņemt tur, kur ir bizness un investīcijas.

"Tātad vajag radīt sistēmu, lai visiem gribētos nākt un vadīt biznesu šeit, Latvijā," uzsvēra Gobzems.

Solidāra atbildība

Neapšaubāmi, Latvijā nepieciešamas arī citu ekonomikas sistēmas elementu reformas.

Дидзис Шмитс - Sputnik Latvija
Šmits: investīcijas Latvijā nepiesaistīs par Jēzus Kristus

Piemēram, ekonomiskās krīzes galvenais slogs Latvijā gūlās uz vienkāršo cilvēku pleciem, lai arī šis risks ir jāsadala starp visiem – gan biznesu, gan bankām, gan valsti – atbildībai jābūt solidārai.

Bieži gadās, ka pat pēc hipotēkā ņemta mājokļa pārdošanas cilvēks paliek parādā bankai. Galu galā viņš nokļūst apburtā lokā un nevar pilnvērtīgi atjaunot savu dzīvi.

Pēc Gobzema domām, nepieciešama diskusija par to, ka pēc ķīlas realizācijas atlikušie parādi ir jānoraksta. Tādā gadījumā risks tiks solidāri sadalīts starp cilvēku, kas var zaudēt ķīlu, un banku, kas var neatgūt aizdotos līdzekļus pilnā apmērā. Tas būs taisnīgi.

"Nevar būt tā, ka riskē tikai cilvēks, bet visi pārējie vispār ne ar ko neriskē. (..)

Lai ekonomika plauktu, ir svarīgi, lai nelaimē nokļuvis cilvēks varētu ātrāk atgriezties ekonomiskajā ciklā.

Jo vairāk cilvēku būs ekonomiskajā ciklā, jo labāk," atgādināja politiķis.

Ziņu lente
0