Fenologs: tautas vērojumi prognozē septiņas lietainas nedēļas

© Sputnik / Sergey MelkonovДождь
Дождь - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Septiņu brāļu dienā līst, nākamās septiņas nedēļas gaidāms lietains laiks, atgādināja tautas vērojumu sinoptiķis Vilis Bukšs.

RĪGA, 11. jūlijs — Sputnik. Trešdien, 10.jūlijā bija Septiņu brāļu diena. Šajā dienā bija jāpavēro laiks, jo tautas ticējums vēsta: ja Septiņu brāļu dienā līst, lietainas būs vēl septiņas nedēļas, savā lapā Twitter atgādināja latgaliešu fenologs Vilins Bukšs.

Viņš piebilda, ka austrumu pierobežas rajonā pīlādžiem ir daudz ogu, lazdājos – riekstu. Tas liecina, ka lietains būs arī gaidāmais rudens.

​Jāpiebilst, ka tamlīdzīgs tautas vērojums ir ne tikai Latvijā, bet arī Krievzemē, kur 10.jūlijs tika uzskatīts par Samsona Siena puvinātāja dienu. Zemnieki ievēroja, ka šajā laikā bieži gadās lietus, un sagatavotais siens samirkst un sapūst.

Pie tam lietus Samsona dienā solīja vēl septiņas lietainas nedēļas – līdz pašai atvasarai.

Toties skaidrs laiks solīja septiņas nedēļas skaidra laika.

Spriežot pēc šīm pazīmēm, Latvijai nāksies sagatavoties ilgstošam lietainaim laikam – vakar Latvijas lielākajā daļā bija vērojams īslaicīgs lietus.

Tiesa, sinoptiķis Jānis Trallis piezīmēja, ka pat lietains jūlijs nekompensēs nokrišņu deficītu, kas izveidojies pusotra gada laikā.

"Šis mēnesis valstī kopumā var kļūt par lietaināko kopš 2017.gada oktobra. Jūlija lietus gan nespēs kompensēt pēdējā pusotra gada nokrišņu deficītu. Ūdens līmenis upēs paaugstinājies maz, vietām – nemaz," atzīmēja Jānis Trallis.

Ziņu lente
0