Kauslīgas "kuces" un kaislīgi vīrieši: Ghetto Games noņēmis skandalozos plakātus

© Foto : facebook / Renars Koris / Ghetto GamesGhetto Games на Рижском Центральном рынке
Ghetto Games на Рижском Центральном рынке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krīzes centram Marta izdevies pārliecināt Ghetto Games vadību par to, ka plakāti ar puskailām, kauslīgām meitenēm nav pieņemami tādai jauniešu organizācijai. Vienlaikus zīmējumu autors ir gandarīts par radīto efektu.

RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. Jauniešu sporta kustības Ghetto Games vadība pēc tikšanās ar krīzes centra Marta pārstāvjiem nolēmusi noņemt provokatīvos plakātus, kas veidoti uz agresīvu dzimumu stereotipu bāzes.

Par savu lēmumu Ghetto Games pastāstīja Facebook.

"Ghetto Games pārstāvji tikās ar Centru MARTA, lai pārrunātu radušos situāciju. Tikšanās laikā abas puses vienojās, ka vides baneri Grīziņkalnā tiks noņemti!" teikts publikācijā.

"Kuces" vaļīgās pozās

Выступление барабанщиков Школы ударных инструментов имени Анджея Граудса на Ратушной площади Риги - Sputnik Latvija
Būs skaļi: Rīgā sinhroni spēlēs 300 bundzinieku

Plašu atbalsi sabiedrībā radīja Ghetto Games plakāti angļu valodā: "Īsta sieviete nekad nepalaidīs savu vīrieti uz Ghetto Games izsalkušu vai uzbudinātu", "Izvar stiprākā" (atainots meiteņu kautiņš, ko vēro sieviete ar šauteni), "Daži skuķi (oriģinālā izmantots rupjāks vārds) vienmēr ir gatavi jaunām iespējām" (atainotas sievietes vaļīgās pozās ar uzrakstu "īsts sekss").

Krīzes centrs Marta sašutis komentēja plakātus.

"Minētie plakāti ir klajš dzimumu līdztiesības pamatprincipu pārkāpums un uzskatāmi par sieviešu un meiteņu cieņu aizskarošiem. Tajos paustie saukļi, vardarbīgās ainas un seksistiskie puskailu meiteņu zīmējumi ir absolūti nepiemēroti jauniešu auditorijai, kuru priekšstati un uzvedība šajā vecumā ir īpaši viegli ietekmējami.

Aicinām Ghetto Games apzināties, ka organizācijai, kas ikdienā strādā ar jauniešiem, ir nepieļaujami izplatīt šādus seksistiskus stereotipus veicinošus saukļus un attēlus! Jauniešu auditoriju ir iespējams uzrunāt arī cieņpilnā veidā, nepopularizējot agresīvu un diskriminējošu uzvedību.

Centrs atgādināja, ka Ghetto Games sadarbībā ar Labklājības ministriju organizē kampaņu jauniešu vidū vardarbības novēršanai pret sievietēm, un pauda uzskatu, ka šī reklāmas kampaņa kalpo gluži pretējam mērķim.

Provokatīvos plakātus komentēja arī Labklājības ministrija.

"Nu, primitīvi un banāli tas viss ir, un tas ir pretrunā ar viņu pašu paustām vērtībām, kas ir mīlestība, cieņa, godpilna attieksme," Labklājības ministrijas pārstāvis Egils Zariņš atzīmēja intervijā TV3.

Sapratuši kļūdu

Pēc tikšanās ar centra Marta pārstāvjiem Ghetto Games vadība mainīja viedokli.

"Sports ir kā vienota valoda jauniešiem no dažādām nācijām, vecumiem un dzimumiem – līdz ar to, arī esam centušies radīt līdzvērtīgas iespējas visiem, šeit būt un piedalīties. Mēs, līdzīgi kā Centrs Marta iestājamies par savstarpējo cieņu, draudzību un veselīgumu – gan savstarpējās attiecībās, gan par fizisko veselību.

Banerus jau esam noņēmuši pēc Centra Marta lūguma. Uzklausot otras puses viedokli, mēs saprotam un augsti vērtējam to darbu, ko Centrs Marta dara sabiedrības labā. Esmu priecīgs, ka spējām palīdzēt centram kļūt atpazīstamākam arī mūsu auditorijas vidū. Tikai komunicējot mēs spēsim veidot cienošas attiecības sabiedrībā," uzsvēra Ghetto Games vadītājs Raimonds Elbakjans.

Skandālu komentēja arī plakātu autors – mākslinieks Vladislavs Lakše:

"Viens no mākslas uzdevumiem ir raisīt diskusijas sabiedrībā. Prieks, ka māksla, ko veidoju ir tiešā veidā spējusi to darīt, raisot diskusiju par ļoti aktuālu tēmu sabiedrībā. Tāpēc sūtu sveicienu visiem savas mākslas piekritējiem un apsolu, ka mēs vēl daudzkārtīgi tiksimies dažādās diskusijās!"

Ziņu lente
0