"Man kļuva par smagu Latvijā": autista māmiņa pārcēlusies uz Vāciju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu žurnāliste Ieva Alberte pārcēlusies uz valsti, kur autistiem nepieciešamo terapiju apmaksā valsts. Viņas dēla jaunajā skolā teica – Vācijai vajadzīgi visi.

RĪGA, 3. jūlijs — Sputnik. Latviešu žurnāliste Ieva Alberte, pazīstama ar saviem rakstiem avīzē Diena un žurnālā IR, pastāstīja, ka kopā ar savu dēlu, autistu, pametusi Latviju, jo šeit viņai kļuvis par smagu.

Par to, kas pamudināja žurnālisti izšķirties par Vāciju, viņa pastāstīja savā lapā Facebook. Viņa atturējās no skaļiem vārdiem un vienkārši pastāstīja, ka dzīves vietu mainījusi sava dēla labā.

"Draugi, tas pie sienas ir Paula zīmējums. Un šīs ir mūsu abu jaunās mājas. Tuvākie zina - man kļuva par smagu Latvijā. Gadu zvērīgi piestrādāju, lai te būtu.

Mēs pārvācāmies, kur vieglāk. Kur visas autisma terapijas apmaksā valsts (es nešeiroju ik dienu neko par autismu, jo mans dēls nav viss, kas ar mani noticis, tie ir 6 citādāki gadi dzīves, bet man ir 38, kā zināms). Es dzīvoju Paula ātrumā, taču neaizmirstu par savu dzīvi," raksta Ieva Alberte.

Žurnāliste piebilda, ka pārceļoties viņai ļoti palīdzējuši draugi, auklīte, mamma, māsa un viņas vīrs.

"Es izlēmu pārcelties, jo nākamgad Pauls vairs nesaņems Bērnu slimnīcas fonda ziedojumus terapijām (nav vainīgi, vispār varēja neko nepiešķirt) un es negribu domāt, kas notiktu tālāk, jo valsts neapmaksā ABA terapiju (intensīva mācību programma, kuras pamatā ir uzvedības tehniloģijas un mācību metodes – red.)," paskaidroja žurnāliste.

Alberte piebilda, ka pati varētu apmaksāt terapiju no 300 eiro, kas pienākas mēnesī kā pabalsts, taču tas būtu ļoti maz, jo viena stunda terapijas maksā 25 eiro.

"Vācijā tas Paulam būs par velti. Jo, kā teica Paula skoliņā - wir brauchen alle Leute (mums vajag visus cilvēkus). P.S. Līdz oktobrim rakstīšu IR attālināti. Esmu darba meklējumos, rīt pat ceru iet uz darba biržu," piezīmēja žurnāliste un pateicās visiem, kas viņai palīdzēja, pārceļoties uz Diseldorfu.

Пассажир в аэропорту - Sputnik Latvija
Ekonomists: Latvija zaudējusi ceturto daļu darba tirgū aktīvo iedzīvotāju

Liela daļa komentētāju vēlēja Ievai Albertei veiksmi. Pazīstamā žurnāliste Inga Spriņģe pat veltīja šim stāstam atsevišķu publikaciju Facebook un atzīmēja – pēc tādiem stāstiem viņai gribas raudāt.

"Ieva ir viena no talantīgākajām Latvijas žurnālistēm. Sulīga valoda, kūsājoša enerģija. Patiesībā, man par šo viņas ierakstu nāk raudiens. Gan par to, ka aizbrauc super cilvēks, gan par to, kam viņai jāiziet cauri.

Dziļi sirdī lūdzu, lai viņai un Paulam viss izdodas. Skaļi to nesaku, jo Ievai riebj visi līdzjūtības un uzmundrinājuma apliecinājumi.

Labākais, ko varam izdarīt, palīdzēt atrast viņai darbu. Ja ir kādi (labi apmaksāti, jo Ievai jāvelta arī laiks Paulam) darbi, ko varat piedāvāt, tas ir labākais, kā varam Ievai palīdzēt. Garantēju, ka Ieva ir ļoti rūpīga un lieliski raksta," pastāstīja Inga Spriņģe.

Ziņu lente
0