Kas būs Zolitūdes traģēdijas vietā

© Sputnik / Oksana Dzadan / Pāriet pie mediju bankasОбрушение крыши торгового центра в Риге
Обрушение крыши торгового центра в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemes īpašnieks un Rīgas domes vienojās par dzīvojamā nama būvniecību un memoriāla izveidi traģēdijas vietā, taču biedrība "Zolitūde. 21.11" tam nepiekrīt.

RĪGA, 2. jūlijs – Sputnik. Rīgas dome un igauņu kompānija Prana property pārstās būt īpašuma līdzīpašnieki Priedaines ielā 20, kur 2013. gada novembrī sabruka veikals Maxima, raksta BB.lv.

Saskaņā ar Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas lēmumu, pilsētas pašvaldībai piederēs 5782 kvadrātmetri zemes un daļa pazemes autostāvvietas, savukārt kompānijai Prana property – 4494 kvadrātmetri zemes, uz kuras atrodas dzīvojamā māja un pazemes autostāvvieta. Abas puses turpmāk būs atbildīgas tikai par savu īpašuma daļu, un tām nebūs jāsaskaņo šīs vietas apbūves plāni.

Свеча в руках - Sputnik Latvija
Zolitūdes traģēdijas lieta: kādus sodus pieprasa prokurori

Pēc īpašuma sadalīšanas Rīgas dome par savu naudu nodrošinās daļas autostāvvietas nojaukšanu, lai izveidotu pilnvērtīgu traģēdijā cietušo piemiņas vietu un izveidotu skvēru.

Pēc Pilsētas īpašumu komitejas vadītāja Oļega Burova sacītā, abas puses ilgu laiku centās vienoties par to, kā izmantot sabrukušā veikala Maxima teritoriju. Prana property vēlējās uzbūvēt dzīvojamo namu, kur pirmajā stāvā varētu atrasties komersanti, kā arī iekārtot parku un izveidot Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vietu, savukārt dome – uzbūvēt memoriālu, kurā nebūtu vietas komersantu darbam, ar minimālu dzīvojamo zonu.

Igauņu partneri bija gatavi pārdot šo namu par 3,5 miljoniem, taču nopirkt to, lai nākamajā dienā nojauktu, būtu līdzekļu izšķērdēšana, paskaidroja Burovs. Beigās dome un Prana property nonāca pie vienošanās: pirmajos divos stāvos netiks veikta komercdarbība, un tur atradīsies mašīnu stāvvieta, savukārt pārējos ēkas stāvos būs dzīvojamā platība.

Pēc Burova sacītā, šim variantam deva piekrišanu arī biedrība "Zolitūde. 21.11", taču biedrības vadītāja, Saeimas deputāte Regīna Ločmele-Luņova paziņoja, ka šādas piekrišanas neesot bijis.

Zolitūdes traģēdijas vieta - Sputnik Latvija
Prana Property nevēlas pārdot ēku Zolitūdes traģēdijas vietā Rīgā

Pēc viņas sacītā, 17. maijā notika biedrības sanāksme, kurā tika uzaicināts Prana property pārstāvis un Burovs, kurš nevarēja ierasties. Sanāksme bija ļoti emocionāla un visi biedrības "Zolitūde. 21.11" locekļi, izņemot vienu, nobalsoja par to, ka dzīvojamais nams ir jānojauc, savukārt traģēdijas vietā jāizveido memoriāls. Tikai gadījumā, ja pašvaldībai nav iespējas kompensēt kompānijai Prane property nama vērtību vai iemainīt to pret citu īpašumu, tika pieļauta doma par dzīvojamā nama saglabāšanu, taču neizskanēja neviens vārds par šāda lēmuma atbalstu, uzsvēra viņa

Biedrības "Zolitūde. 21.11" vadībai bija jātiekas ar Burovu, lai apspriestu iespējamos problēmas risinājuma variantus, taču tikšanās ar biedrība pārstāvjiem vietā viņš paziņoja par jautājuma atrisināšanu, piebilstot, ka apvienība tam piekrīt, pastāstīja Ločmele-Luņova.

Ziņu lente
0