Latvijas ekonomiskais spēks atrasts vienā no ASV štatiem

CC0 / Perfect Snacks on Unsplash / Штат Северная Дакота на карте США
Штат Северная Дакота на карте США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atliek tikai minēt, kurai valstij vairāk glaimojis amerikāņu mediju grupas GZERO Media pētījums – speciālisti sameklēja ASV štatu dubultniekus visā pasaulē.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. Amerikāņu mediju grupas GZERO Media analītiķi nosprauda mērķi sameklēt starp pasaules valstīm ekonomiskos dubultniekus visiem ASV štatiem, vēsta Bb.lv.

Noskaidrojies, ka Amerikā patiešām ir vieta, kas zināmā mērā līdzinās Latvijai. Tas ir Ziemeļdakotas štats. Kā jau liecina štata nosaukums, tas atrodas ASV ziemeļos, pie Kanādas robežas. Neskatoties uz to, ka Latvijai un Ziemeļdakotai ir šis un tas kopīgs, tas būtiski atšķiras no Baltijas valsts.

Pirmkārt, Ziemeļdakota ir daudz lielāka nekā Latvija teritorijas ziņā, tā platība – 183 272 kvadrātkilometri, bet Latvijas platība ir tikai 64 589 kvadrātkilometri.

Toties citā ziņā Latvija apsteidz Ziemeļdakotu – štatā dzīvo tikai 760 tūkstoši cilvēku, savukārt tikai Rīgā vien, saskaņā ar 2019. gada 1. janvāra datiem, dzīvo 632 614 cilvēki, bet visā Latvijā 1 913 900 cilvēki (saskaņā ar 2019. gada 1. jūnija statistiku).

Kas tad īsti ir kopīgs Ziemeļdakotai un Latvijai, ja no pirmā acu uzmetiena tās ir ļoti atšķirīgas. GZERO Media dati liecina, ka ASV štatam un Baltijas republikai ir līdzīgs IKP. 2018. gadā Latvijas IKP faktiskajās cenās sastādīja 29,524 miljardus eiro.

Пустые прилавки - Sputnik Latvija
Latvija izmirst: Ekonomikas ministrija iesaka atlikušajiem strādāt labāk

Tiesa, GZERO Media pētījumā norādīts, ka Latvijas ekonomiku un Ziemeļdakotas ekonomiku iespējams salīdzināt tikai apjomu, taču ne struktūras ziņā. Lieta tāda, ka Ziemeļdakota savu IKP pārsvarā veido no lauksaimniecības un derīgo izrakteņu ieguves. Vietējo iedzīvotāju galvenā darbības nozare ir labības – miežu, kviešu un griķu audzēšana. Bez tam Ziemeļdakotā tiek iegūta nafta un ogles. Ar to Latvija diemžēl palepoties nevar.

Latvijas teritorijā ir kūdras, dolomīta un kaļķakmeņa ieguves vietas, piekrastē dažkārt atrodams dzintars. Kristāliskajā fundamentā Limbažu novadā atrasts dzelzs rūdu nogulas.

Savukārt 1965. gadā valstī tika atklātas Kuldīgas naftas nogulas. Ir arī ģipša, kvarca un stikla smilšu, dažādu mālu, smilšu un grants atradnes, kas tiek izmantotas būvmateriāliem. Ķemeros un Baldonē atrodami minerālie avoti.

Ziņu lente
0