Reformas ir sāktas: iespējams, pedagogu algas tomēr pieaugs

© Sputnik / Sergey MelkonovПредседатель Латвийского профсоюза работников образования и науки Инга Ванага
Председатель Латвийского профсоюза работников образования и науки Инга Ванага - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība ievērojusi izglītības jomā sāktās reformas un apsolījusi skolotājiem algas pielikumu, kad LIZDA līdztekus plānotajam streikam ierosinājusi sasaukt Nacionālo trīspusējās sadarbības padomi.

RĪGA, 18. jūnijs — Sputnik. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) atcels plānoto streiku, ja Ministru kabineta sēdē tiks atbalstīts Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājums palielināt pedagogu minimālo atalgojumu, konstatēja LIZDA vadītāja Inga Vanaga, vēsta Jauns.lv.

Šodien valdība izskatits pedagogu zemākās algas iespējamo palielinājumu no 710 līdz 750 eiro no 2019.gada 1.septembra. IZM iesaka apstiprināt finansējumu 713 824 eiro apmērā no budžeta "Mērķdotācijas pašvaldībām", bet 6 944 658 eiro – no gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmā finansējuma.

Ламберто Заньер — итальянский дипломат, бывший генеральный секретарь ОБСЕ - Sputnik Latvija
EDSO komisārs novērtējis izglītības sistēmas reformu Latvijā

Lēmumu valdošā koalīcija pieņēmusi, kad nonākusi pie secinājuma, ka izglītības ministres Ilgas Šuplinskas iecerētās reformas ir sāktas.

"Protams, trīs četros mēnešos nevar visas reformas īstenot, bet ir ļoti skaidra virzība uz to, ko Šuplinska redz. Galvenais mērķis ir celt izglītības kvalitāti, lai Latvijā neviens jaunietis, kas izgājis izglītības sistēmu, nebūtu atstāts novārtā, varētu atrast savu vietu darba tirgū, stāties augstskolā, turpināt savu izglītību," paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Taujāts, vai izglītības jomā notikušās izmaiņas iespējams uzskatīt par valsts nozīmes reformām, kam budžetā paredzēti 7,07 milj.eiro, Kariņš atbildēja apstiprinoši.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka valdība vēl novērtēs, vai reformas veiktas pēc būtības, vai bijušas tikai "uz papīra".

Jūnija sākumā noskaidrojās, ka Finanšu ministrija nav saskaņojusi IZM iesniegtos grozījumus par pedagogu minimālās algas palielināšanu izglītības reformas trūkumu dēļ. Pēc tam LIZDA, kas iepriekš apsolīja sākt streiku 1.septembrī, lūdza sasaukt Nacionālo trīspusējās sadarbības padomi, ko veido valdības, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvji, kā arī pieļāva iespēju iesniegt Šuplinskas demisijas pieprasījumu.

Ziņu lente
0