Eksperts: Latvijai būtu vienkāršāk vienoties ar Ķīnu ar Krievijas palīdzību

© Foto : Facebook / Alexey MaslovАлексей Маслов – профессор Школы востоковедения НИУ ВШЭ, член Европейской ассоциации китаеведов
Алексей Маслов – профессор Школы востоковедения НИУ ВШЭ, член Европейской ассоциации китаеведов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija varētu nodrošināt Baltijas republikai ekspertu atbalstu un ieguldīt naudu ražošanas sākotnējai paplašināšanai, uzskata eksperts Aleksejs Maslovs.

RĪGA, 18. jūnijs – Sputnik. Latvijas ražotāji izstādē China-CEEC Expo parādīja, ko var piedāvāt ķīniešu patērētājiem, kuri kļūst aizvien izvēlīgāki, vēsta Sputnik Lietuva.

Latvijas stendā bija pārstāvēti tādi zīmoli, kā Norvēģijas uzņēmumu grupas Orkla cepumi Selga un konfektes Laima, kosmētikas Dzintars jaunā līnija, krāsas Rilak, repelenti un tīrīšanas līdzekļi Kuper un Anti-Zika, Salacgrīvas rūpnīcas Brīvais Vilnis šprotes un dzeramais ūdens Ķekavas avots.

Intervijā Sputnik Lietuva Krievijas Tautu draudzības universitātes Ķīnas stratēģisko pētījumu centra direktors, Ekonomikas augstskolas Orientālistikas skolas vadītājs Aleksejs Maslovs pastāstīja, ka ķīnieši vairāk interesējušies par kosmētiku nekā par šprotēm no Latvijas.

"Lieta tāda, ka Ķīnas tirgus var apēst gandrīz visu, ja pareizi uzstādīts jautājums. Šeit problēma drīzāk ir tā, ka nepieciešami speciālisti preču popularizācijai Ķīnas tirgū. Prakse liecina, piemēram, ka Ķīna ne īpaši aktīvi izmanto dažādu veidu konservētās zivis. Diezin vai šīs Rīgas šprotes gūs plašus panākumus. Neapšaubāmi, Latvija var iziet Ķīnā ar kosmētikas precēm, piemēram, atjaunot visu Dzintara līniju. Taču Dzintars jau krietni sen cieš no stagnācijas, tāpēc lielas jaudas izvērst nav vienkārši, turklāt to nepieciešams adaptēt Ķīnai," paskaidroja eksperts.

Maslovs piezīmēja, ka ķīniešus neinteresē nelieli apjomi, taču Latvija nevar operēt ar lielām kravām, jo ražošana valstī atrodas stagnācijā.

"Valsts vienkārši cenšas parādīt savus produktus, nesaprotot, kā iet uz priekšu. Lai Ķīnā vispār popularizētos, jānoalgo ekspertu grupa. Vēl ir jāsaprot vienkārša lieta – Ķīna nav ieinteresēta saņemt nelielus apjomus. Ķīna vienmēr vēlas lielas piegādes. Diemžēl produkcija, ar ko vienmēr bijusi slavena Latvija – gan kosmētika, gan pārtikas preces – ir milzu stagnācijā. Speciālisti vēlas vispirms vienoties ar Ķīnu, bet pēc tam paplašināt ražošanu. Tā gadās reti. Taču, piemēram, ja Krievijas uzņēmēji ieguldīs Latvijā sākotnējai izauksmei, pie tam Krievija nodrošinās ekspertu atbalstu, tādā gadījumā viss var notikt," paziņoja eksperts.

Ziņu lente
0