Politika

Burovs: Ušakovam līdzīga līdera pagaidām nav, toties arī caru pielūgt nevajag

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Нил Ушаков и председатель Комитета городской собственности Рижской думы Олег Буров на открытии здания Основной школы Рижской 64 средней школы
Мэр Риги Нил Ушаков и председатель Комитета городской собственности Рижской думы Олег Буров на открытии здания Основной школы Рижской 64 средней школы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas vicemērs, "Gods kalpot Rīgai" deputāts Oļegs Burovs paziņoja, ka līdz ar Nila Ušakova aiziešanu Eiropas Parlamentā Rīgas domē mainīsies vadības stils, tai ir jābūt komandai, nevis vienam līderim.

RĪGA, 15. jūnijs – Sputnik. Rīgas dome ilgu laiku strādājusi situācijā, kad partiju "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" savienībai bija viens spilgti izteikts līderis – Nils Ušakovs. Tagad viņš ir ievēlēts Eiropas Parlamentā, un pašvaldība var pamēģināt izveidot komandu, kura strādās vienoti, jo atrast jaunu "ikonu" ir sarežģīti, paziņoja vicemērs Oļegs Burovs radio Baltkom ēterā.

Pēc viņa domām, diez vai Nils Ušakovs atgriezīsies kārtējās Rīgas vēlēšanās 2021. gadā, savukārt atrast viņam līdzīgu līderi būs pietiekami sarežģīti.

"Tāpēc es saku – jāpaiet laikam. Varbūt viena līdera laiku ir pagājuši, nevajag vairs pielūgt caru-saimnieku, pienācis komandas laiks. Es saprotu, ka tas ir mūsu, krievu, mentalitātē, bet tomēr," pateica Burovs.

Tāpat viņš paziņoja, ka cer, ka vēlēšanu rezultātā pie varas Rīgā nenonāks populistu komanda, kā tas noticis Saeimā.

Tāpat viņš komentēja "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" pārstāvju Jāņa Urbanoviča un Daiņa Turlā paziņojumus par to, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rīkošanas gadījumā, politiskie spēki piedalīsies tajās ar atsevišķiem sarakstiem.

"Tā ir tikai retorika, kā diplomātijā – pateikt vēl nenozīmē izdarīt. Un tas nenozīmē, ka tā arī būs," pateica Burovs.

В Рижской думе проходит заседание. Дайнис Турлайс отвечает на вопросы депутатов - Sputnik Latvija
Politika
Karalis ir pliks, taču ne stulbs: Mamikins novērtēja, vai Rīgā būs jauns mērs

Atgādināsim, ka pēc Daiņa Turlā ("Gods kalpot Rīgai") ievēlēšanas jaunā Rīgas mēra amatā bija jānotiek vēl vienai ārkārtas sēdei, kurā jau bija plānots ievēlēt vēl vienu vicemēru (Sandri Bergmani no "Saskaņas") un apstiprināt Oļegu Burovu (GKR) Rīgas Brīvostas priekšsēdētāja amatā – Andra Amerika vietā, kuru ievēlēja Eiropas Parlamentā.

Taču četri "Saskaņas" deputāti – Vadims Baraņņiks, Aleksejs Rosļikovs, Valērijs Petrovs un Vitālijs Dubovs – kā viņi pēcāk paskaidroja, vēlējās saņemt skaidrojumus sakarā ar Sandra Bergmaņa izvirzīšanu Rīgas vicemēra amatam, par ko viņus izslēdza no partijas. Rezultātā "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" koalīcija zaudēja balsu vairākumu Rīgas domē – tagad tai ir 28 balsis, tikpat cik opozīcijai.

Pagājušajā nedēļā visas Rīgas domes opozīcijas frakcijas vienojās sasaukt ārkārtas sēdi, kurā tiks piedāvāts izteikt neuzticību Turlajam. Attiecīgu pieteikumu parakstīja 24 deputāti. Paredzēts, ka sēde, kurā šis jautājums tiks izskatīts, notiks 20. jūnijā. Ja pretrunas Rīgas domē neizdosies atrisināt, jau rudenī pašvaldībā ir iespējamas ārkārtas vēlēšanas.

Pirmām kārtām par jaunām vēlēšanām iestājas trīs opozīcijas frakcijas - "Vienotība", Jaunā konservatīvā partija un Nacionālā apvienība. Savukārt partijas "Latvijas attīstībai" pārstāvji uzskata, ka svarīgāk ir atstādināt mēru Daini Turlo, pēc kā opozīcija deputāti varēs izvirzīt savu kandidātu mēra amatam un atrast balsis, lai viņu atbalstītu un ieceltu šajā postenī.

Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
Politika
Pārstartēšana: Rīgas domes neatkarīgie deputāti piedāvā sākt no nulles

Pret pirmstermiņa vēlēšanām uzstājas Rīgas mēra Daiņa Turlā frakcija "Gods kalpot Rīgai", taču, ja situācija veidosies tā, ka to rīkošana būs nepieciešama, partija tam ir gatava.

Nevēlas ārkārtas vēlēšanas arī nesen izveidotajā "Neatkarīgo deputātu frakcijā", uzskatot, ka tas apdraudēs darbu Rīgas nākamā gada budžeta veidošanā. No "Saskaņas" izslēgtais deputātu četrinieks piedāvā atlaist mēru, abus vicemērus, un pēc tam sākt pārrunas no jauna.

Partijā "Saskaņa" uzskata, ka Rīgas domes deputātu ārkārtas vēlēšanas neatbilst pilsētnieku interesēm, taču, ja domē nebūs iespējams nodrošināt stabilu darbu "kaut kādu šauru interešu dēļ", tad vēlēšanas kļūs par visgodīgāko risinājumu šādā situācijā.

Ziņu lente
0