Braucieni pēc kuponiem un datu glabāšana NATO: Saeima atbalstīja prasības taksometriem

© Sputnik / Sergey MelkonovСтоянка такси в аэропорту Рига
Стоянка такси в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Taksometru pakalpojumu sniegšana starptautiskas nozīmes infrastruktūras objektos – autoostās, dzelzceļa stacijās, lidostās un jūras ostās – Latvijā tagad regulēs stingri noteiktas normas.

RĪGA, 14. jūnijs – Sputnik. Latvijas Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja izmaiņas taksometru pakalpojumu regulēšanas jomā. Turpmāk taksometru pakalpojumu sniegšana starptautiskas nozīmes infrastruktūras objektos – autoostās, dzelzceļa stacijās, lidostās un jūras ostās – regulēs stingri noteiktas normas, vēsta LSM.

Taksometru stāvvieta Rīgas lidostā - Sputnik Latvija
"Iedeva pat čeku": taksometra pasažieri samaksāja 73 eiro par braucienu līdz Jūrmalai

Pakalpojumus šādās vietās varēs sniegt tikai tie pārvadātāji, kuri nodrošinās braucienus par fiksētu maksu: pieņems priekšapmaksas kuponus un reģistrēs darījumu skaitītājā.

Lai sniegtu taksometra pakalpojumus, pārvadātājam jāatbilst noteiktām prasībām – piemēram, jānodrošina pakalpojumi diennakts režīmā, jāapkalpo personas ar invaliditāti, jānodrošina automobiļi ar pieciem-astoņiem pasažieru sēdekļiem.

Paredzēts, ka pārvadātājs nosaka vienotu tarifu (iekāpšana, kilometrāža, laiks) no objekta visiem tā rīcībā esošiem taksometriem.

Tāpat likumā ir paredzēti atlaižu griesti 50% apmērā, kuri jāņem vērā tarifos, kas palīdzēs ierobežot pārvadātāja iespējas piemērot atlaidi pēc brauciena beigām, mākslīgi samazinot faktiskos ienākumus. Kontrolējošās iestādes fiksējušas šajā nozarē regulāru atlaižu piemērošanas praksi līdz pat 90%, kaut gan patiesībā klients nav saņēmis nekādu atlaidi.

Tostarp likums paredz transportlīdzekļa aprīkojuma prasību precizēšanu, nosakot, ka uz automobiļa virsbūves jānorāda informācija par pamattarifiem. Arī salonā, uz priekšējā paneļa, jābūt norādītam cenrādim ar tarifiem un atlaidēm vai citām niansēm, kuras ietekmē brauciena izmaksu. Piemēra, brauciens no lidostas, dienas/nakts tarifs, tarifs daudzbērnu ģimenēm, personām ar invaliditāti u.c., kā arī papildu maksa, ja tāda tiek piemērota.

Такси - Sputnik Latvija
No lidostas – ar taloniem: MK apstiprinājis taksometru pārvadājumu noteikumus

Saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem, pasažierim ir tiesības pārtraukt braucienu un atteikties apmaksāt pakalpojumu, ja mašīnā ir izslēgts skaitītājs, vai taksometram piesaistītā mobilā lietotne nestrādā tiešsaistes režīmā.

Tāpat likuma grozījumi pieprasa taksometru pakalpojumu sniedzējiem glabāt visus Interneta mājaslapu un lietotņu datus Eiropas Savienības vai NATO dalībvalstī ne mazāk kā piecus gadus.

Iepriekš starptautiskās lidostas Rīga teritorijā savus pakalpojumus varēja piedāvāt tikai noteiktām prasībām atbilstoši uzņēmumi. Cita starpā tiem bija vajadzīgas 50 vienādas krāsas automašīnas ar GPS reģistratoriem, kuru datiem var piekļūt arī lidosta. Turklāt lidosta iekasēja 100 tūkstošus eiro gadā par ielaišanu teritorijā.

Taču pērnā gada septembrī Augstākās tiesas pieņemtā lēmuma par to, ka lidosta vairs nedrīkst nodarboties ar taksometru pakalpojumu organizēšanu savā teritorijā, tās teritorija tika atvērta visiem taksistiem.

Работа международного аэропорта Рига - Sputnik Latvija
Linkaits cer atrisināt problēmas ar taksometriem lidostā "Rīga" līdz 1. maijam

Situāciju apgrūtina arī tas, ka no maija mēneša ar taksometru licencēšanu nodarbojas plānojuma reģioni. Beigās iznāca tā, ka par braucienu līdz centram ar jebkādas kvalitātes automašīnu vadītājs var pieprasīt jebkuru summu, ja pasažieris neskatās cenrādī, un 12 eiro vietā dažiem nākas maksāt divas-trīs reizes vairāk.

Iepriekš satiksmes ministrs Tālis Linkaits paziņoja, ka taksometra pakalpojumu problēmu starptautiskajā lidostā Rīga un citos stratēģiski nozīmīgos objektos iespējams atrisināt, ieviešot fiksētas cenas taksometru pārvadājumiem no šiem punktiem.

Ziņu lente
0