Iedzīvotāji biežāk dodas ārvalstu braucienos

CC0 / pxhere / Багаж
Багаж - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji biežāk dodas uz ārzemēm, taču sākuši tērēt mazāk.

RĪGA, 11. jūnijs — Sputnik. Centralās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2018. gadā Latvijas iedzīvotāji devušies 2,2 miljonos braucienu uz ārzemēm, vēsta smartlatvia.lv. Šis rādītājs ir par 5,8% lielāks nekā gadu iepriekš.

CSP informēja, ka vairāk nekā trešā daļa braucienu – 0,8 milj. (36,5%) ilguši vienu dienu. 2017. gadā šādu braucienu skaits bija par 2,2% mazāks. Pie tam izdevumi vienas dienas braucienos sarukuši par 2,9% - līdz 42,4 milj. eiro.

Visbiežāk vienas dienas braucienos Latvijas iedzīvotāji dodas uz Lietuvu un Igauniju, kur vidēji dienas laikā iztērē 52,5 eiro.

Uz dažām dienām

Vairāku dienu braucienos 2018. gadā iztērēti 521,4 milj.eiro – par 0,1% mazāk nekā gadu iepriekš.

Отдых в Сочи - Sputnik Latvija
Aptauja: vairums latviešu ceļo bez apdrošināšanas polises

Latvijas iedzīvotāji devušies 1,4 milj. vairākas dienas ilgos braucienos uz ārvalstīm (par 8,1% vairāk nekā 2017. gadā). Pieprasītākie virzieni bija Igaunija (15,1%), Lietuva (11,5%) un Krievija (8,6%). Tāpat populāra ir arī Zviedrija, Vācija un Lielbritānija.

Vairāku dienu ceļojums pērn vidēji izmaksāja 381 eiro – par 8,3% mazāk nekā 2017. gadā.

No tiem 36,7% Latvijas iedzīvotāji parasti tērē transportam, 27,2% - mājvietai, 13,4% - uzturam, 6,4% 0 izklaides un kultūras pasākumiem, bet 16,3% - citiem mērķiem.

Vidējie diennakts izdevumi samazinājušies par 5,1 eiro un sastādījuši 71,3 eiro.

Kas un kā ceļo

Iepriekš vēstīts, ka Latvia Tours ceļojumu indekss liecina: 2018. gadā ārpus valsts izbraukuši aptuveni 45% iedzīvotāju.

Visbiežāk uz ārzemēm dodas iedzīvotāji vecumā no 35 līdz 44 gadiem – 55% visu ceļotāju. Sievietes atpūšas biežāk nekā vīrieši: 30% salīdzinājumā ar 26%. Darba jautājumos uz ārzemēm braukuši 5% sieviešu un 12% vīriešu.

Latvijas iedzīvotāji aktīvi izmanto akciju iespējas ceļošanai - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji aktīvi izmanto akciju iespējas ceļošanai

Apdrošināšanu ceļojumiem uz ārzemēm iegādājas tikai katrs piektais ceļotājs. 32% Latvijas iedzīvotāju neiegādājas apdrošināšanu, jo izmanto karti EVAK, kas nodrošina tiesības saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko palīdzību par to pašu cenu un tajā pašā apjomā, kādā to saņem konkrētās valsts iedzīvotāji. Karte paredzēta Eiropas Savienības, Eiropas ekonomiskās zonas un Šveices iedzīvotājiem.

Katrs ceturtais uzskata, ka viņam tas nav vajadzīgs, jo līdz šim ārvalstu braucienos ar viņu nekas nav noticis. Katrs piektais ir pārliecināts, ka ceļojumu apdrošināšana paredzēta tiem, kuri ārvalstīs nodarbojas ar aktīvo atpūtu.

Aptauja, ko pērn organizēja banka Luminor, liecina, ka 39% Latvijas iedzīvotāju nevar atļauties ceļojumu naudas trūkuma dēļ.  

Ziņu lente
0