Atsakies no stereotipiem, padomā par veselību: kā paildzināt vīriešu mūžu

© Sputnik / Sergey MelkonovПожилой человек бежит по парку
Пожилой человек бежит по парку - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc vīrieši Latvijā mirst desmit gadus jaunāki nekā sievietes un kā cīnīties ar šo biedējošo statistiku.

RĪGA, 11. jūnijs — Sputnik. Salīdzinājumā ar citam Eiropas Savienības valstīm, Latvijā ir viens no zemākajiem vidējā dzīves ilguma rādītājiem, turklāt vīrieši dzīvo par desmit gadiem mazāk nekā sievietes. Šo parādību pēta  Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūts un "Kantar TNS", vēsta Skaties.lv.

Пенсионеры - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji veselību nespēj saglabāt tikpat ilgi, kā citi eiropieši

Institūta vadītāja Dace Helmane konstatēja, ka Latvija nav vienīgā valsts, kurā vērojama atšķirība vīriešu un sieviešu dzīves ilgumā, taču Latvijā tā ir īpaši liela.

Šai parādībai ir virkne iemeslu. Piemēram, Helmane norādīja, ka vīriešiem smadzeņu daļa, kas atbild par kritisko domāšanu un sevis sargāšanu, attīstās lēnāk nekā sievietēm.

"Pārējie iemesli ir saistīti ar mūsu attieksmēm, stereotipiem, aizspriedumiem, sabiedrības spiedienu, kā rezultātā vīriešiem dzīves laikā uzvedība mainās," piebilda Helmane.

Lai palielinātu vīriešu vidējo dzīves ilgumu, nepieciešams panākt dzimumu līdztiesību.

"Jāatsakās no stereotipiem, ka vīrietis neraud, vīrietim jāpelna nauda un jābūt atbildīgam par ģimenes budžetu," uzsvēra Helmane.

Pēc viņas domām, vīriešiem arī jāpievērš lielāka uzmanība veselības aprūpei.

Iepriekš vēstīts, ka Latvija ieņem otro vietu no gala ES vīriešu dzīves ilguma ziņā. Arī ES vidēji sieviešu dzīve ir par 5,5 gadiem ilgāka nekā vīriešiem.

Ziņu lente
0