Latvija ir gatava sodīt par izsmēķu mešanu uz ielas: būšot tikpat bargi kā Vācijā

© Foto : pixabayСигарета в пепельнице
Сигарета в пепельнице - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas varasiestādes, iespējams, gatavo iedzīvotājiem "pārsteigumu" liela apmēra soda veidā par izsmēķu mešanu uz ielas, nevis urnā.

RĪGA, 7. jūnijs – Sputnik. Par gatavoto "dāvanu" Latvijas iedzīvotājiem kļuva zināms no Latvijas publicista Oto Ozola un Latvijas premjerministra palīga demogrāfijas jautājumos, bijušā Saeimas deputāta no Nacionālās apvienības, Imanta Parādnieka sarunas Twitter vietnē, vēsta Bb.lv.

Latvijas valdības plānus palīdzēja atklāt publicista Ozola publikācija, kurš savā Twitter mikroblogā uzrakstīja, ka Vācijā par uz ielas izmestu izsmēķi soda ar 100 eiro naudassodu. Šo mājienu Ozols papildināja ar izteiksmīgu izsmēķa attēlu, kurš mētājas uz zemes.

​Parādnieks mājienu saprata un publikācija komentāros "iepriecināja" visus ar paziņojumu par to, ka reiz jau piedāvājis ieviest kopīgu sodu sistēmu. Un šāds likums jau tika izstrādāts, atlicis vien to īstenot. Tā kā no Vācijas šajā jautājumā Latvija neatpaliks.

"Savulaik jau piedāvāju ieviest vispārēju sistēmu ar sodiem, nevis atstāt to uz pašvaldības saistošajiem noteikumiem – tai skaitā, lai var sodīt ne tikai privātos uzņēmumus, bet arī pašvaldības par neeksistējošām vai nesakoptām atkritumu tvertnēm. Un pamatīgus sodus! Jārealizē tik!" uzrakstīja Parādnieks.

​Interesanti, ka 2018. gadā sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv parādījās petīcija, kura piedāvāja ieviest sodus par izsmēķu izmešanu uz ielas. Iniciatīvas autors ir Andris Kokts.

Pēc viņa domām, sodu ieviešana ielas piesārņojošajiem smēķētājiem palīdzēs Latviju padarīt ievērojami tīrāku. Savukārt smēķējošo valsts iedzīvotāju rīcības uzraudzību Kokts piedāvā uzticēt policistiem. Turklāt Kokts uzskata, ka nauda, kura tiks iekasēta no sodiem par kaitīgo ieradumu smēķēt un piesārņot, var tikt izmantota veselības nozarē. Tādējādi Latvija kļūšot tīrāka un bagātāka.

Taču, acīmredzot, Latvijas iedzīvotāji pagaidām nav gatavi nemest uz ielas izsmēķus. Jo šobrīd iniciatīvu parakstījuši vien 914 cilvēki, kaut gan tā tika publicēta jau 2018. gada oktobrī.

Ziņu lente
0