Latvijas Krievu savienība rīkos mītiņu pieminekļa Atbrīvotājiem aizstāvēšanai

© Sputnik / Sergey Melkonov9 мая в Риге: площадь у памятника Освободителям
9 мая в Риге: площадь у памятника Освободителям - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Krievu savienība rīkos kārtējo akciju pieminekļa Atbrīvotājiem aizstāvēšanai, akcija tiek veltīta jautājuma izskatīšanai par Tatjanas Ždanokas petīcijas noraidīšanu Saeimas plenārsēdē.

RĪGA, 5. jūnijs – Sputnik. Partija Latvijas Krievu savienība rīko mītiņu pieminekļa Rīgas Atbrīvotājiem aizstāvēšanai. Akcija notiks ceturtdien, 6. jūnijā, pie Saeimas ēkas, teikts LKS lapā Facebook.

Памятник Освободителям и цветущая сакура в Парке Победы в Риге - Sputnik Latvija
Gan gribas, gan bail: kā deputāti apsprieda pieminekļa Atbrīvotājiem demontāžu

"Ceturtdien plenārsēdē Saeima izskatīs jautājumu par kolektīvās petīcijas noraidīšanu par mūsu pieminekļa aizstāvēšanu, kuru iniciēja Tatjana Ždanoka un kura iesniegšanas brīdī savāca 16544 Latvijas pilsoņu parakstus. Aicinām jūs visus kopā atnākt ceturtdien no rīta pie Saeimas ēkas un parādīt deputātiem, ka politiskajām manipulācijām nebūs salauzt tautas gribu," teikts paziņojumā.

Atgādināsim, ka 24. aprīlī Pieprasījumu komisijas sēdē tika izskatītas divas absolūti pretrunīgas tautas iniciatīvas: viena piedāvā demontēt pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem, bet otra – aizsargāt vēsturisko monumentu. Beigās komisija nolēma, ka tā iniciatīva, kura skar pieminekļa nojaukšanu, ir jāiesniedz Saeimas Ārlietu komisijas izvērtēšanai. Savukārt tautas iniciatīva par pieminekļa aizsardzību, kuru iesniedza Tatjana Ždanoka, tika noraidīta. Astotajā maijā komisija sagatavoja lēmuma projektu Saeimai par vienas iniciatīvas noraidīšanu un par turpmāko otrās iniciatīvas izskatīšanu.

Sestajā jūnijā Saeimai plenārsēdē paredzēts balsojums par Pieprasījumu komisijas lēmuma projektu par Tatjanas Ždanokas petīcijas noraidīšanu. Šim datumam arī veltīts mītiņš.

Парк Победы - Sputnik Latvija
Pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem nojauks? Par demontāžu nobalsojuši 10 tūkstoši cilvēku

Atgādināsim, ka likumprojekta par pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanu autoram, lai savāktu 10 tūkstošus iedzīvotāju parakstu, bija nepieciešami pusotrs gads. Savukārt vēsturiskā monumenta aizstāvjiem divās nedēļās izdevās savākt vairāk nekā 27 tūkstošus LR parakstu.

Iniciatīva par pieminekļa Atbrīvotājiem nojaukšanu Pārdaugavā tika publicēta platformā Manabalss.lv. Tās autors, Uģis Polis, paziņo, ka daudziem iedzīvotājiem piemineklis nepatīk, jo ir "okupācijas simbols", un ka šādi PSRS laiku pieminekļi bez vienošanās pārkāpumiem tika demontēti Polijā un Ukrainā.

Cita iniciatīva – par likuma izstrādi par cīnītāju pret nacismu apbedījumu un pieminekļu aizsargāšanu un saglabāšanu kļuva par faktisku atbildi uz aicinājumu nojaukt pieminekli Atbrīvotājiem. Iniciatīvas par memoriālu saglabāšanu autore Tatjana Ždanoka norāda, ka pieminekļa demontāža vien rosinās vēl lielāku sabiedrības sašķeltību.

Norādīsim, ka pēdējo trīs gadu laikā šis ir jau otrais mēģinājums ar parakstu palīdzību panākt monumenta nojaukšanu.

Iepriekšējā LKS akcija

Iepriekšējā pieminekļa aizstāvēšanas akcija notika 9. maijā. Protestētāji atnāca pie Saeimas ar saukļiem: "Nē - revanšismam", "Cīnītājiem pret nacismu – gods un slava!", "Rokas nost no pieminekļa Atbrīvotājiem", "Deputāt, necīnies ar vēsturi – atbildi par tagadni!".

Акция Бессмертный полк в Риге, 9 мая 2019 - Sputnik Latvija
Intervija
"Kā Latvijas varasiestādes spēs to apspiest?": Lindermans par krievu emocionālo kāpumu

Pēc Tatjanas Ždanokas sacītā, protestētāji ieradās pie Saeimas, lai pārliecinātu pieņemt likumu par pieminekļu aizsargāšanu. Viņa norādīja, ka Latvijā Otrā pasaules kara laikā bojā gāja vairāk nekā 170 tūkstoši cilvēku, kuri aizstāvēja valsti no brūnā mēra. Taču šodien Atbrīvotāju piemiņa netiek godināta, monumenti tiem par godu ir apdraudēti, jo nav attiecīgas tiesiskas regulēšanas.

"Šobrīd Latvijas likumdošanā ir pilnīgs haoss: kādus pieminekļus aizsargā, kas ir kultūras mantojums un tā tālāk. Ja runājam par Latvijas un Krievijas vienošanos, tad tā aizsargā monumentus, kuri atrodas apbedījuma vietās, savukārt piemineklis Atbrīvotājiem atrodas vienkārši parka zonā. Tāpēc mēs arī pieprasām, lai Saeimā tiktu pieņemt likums nevis par pieminekļa nojaukšanu, bet par tā aizsargāšanu," pateica Tatjana Ždanoka.

Ziņu lente
0