Dronu tirgus Latvijā piecos gados izaudzis 12 reizes

© Bezvests.lvДрон Bezvests.lv. ведет поиски пропавшего в Олайне регбиста Дависа Перконса
Дрон Bezvests.lv. ведет поиски пропавшего в Олайне регбиста Дависа Перконса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maksājumu apjoms budžetā no kompānijām, kuras ir saistītas ar droniem, palielinājies vairāk nekā četras reizes.

RĪGA, 5. jūnijs – Sputnik. Ar droniem saistītas nozares apgrozījums piecos gados izaudzis gandrīz 12 reizes – no nepilna miljona eiro 2014. gadā līdz vairāk nekā 11 miljoniem eiro 2019. gadā, raksta Dienas Bizness.

Kompānijās strādājošo cilvēku skaits palielinājies gandrīz trīs reizes – no 57 līdz 132 cilvēkiem, savukārt kopējās iemaksas budžetā – vairāk nekā četras reizes – no 432 tūkstošiem eiro līdz 1,8 miljoniem eiro.

Дрон - Sputnik Latvija
Var ciest gan dzīvnieki, gan tehnika: kādos gadījumos jāsaskaņo filmēšana no drona

Ienākumu, darbinieku skaita un samaksāto nodokļu ziņā lielākās kompānijas UAVFactory (dronu ražotājs) apgrozījums 2018. gadā pieaudzis vairāk nekā divas reizes – līdz 6,3 miljoniem eiro, savukārt peļņa pārsniegusi vienu miljonu eiro. Uzņēmuma finanšu direktore Jeļena Ābola skaidro to ar vairākiem faktoriem: sākumā ar Eiropas Savienības fondu atbalstu tika veikti pētījumi, pērn kompānija piedāvāja jaunus produktus. Jauni pasūtījumi tika saņemti gan no jau esošiem, gan no jauniem klientiem. Vislielākā problēma šobrīd ir darbinieki, kuriem ir nepieciešamas speciālas tehniskas zināšanas.

Uz jautājumu, vai kompānija var saņemt visu nepieciešamo finansējumu no bankām, direktore atbildēja, ka jau ir izveidojusies laba sadarbība, tāpat tika saņemta palīdzība no Altum, valstij piederošas attīstības finanšu iestādes. Par galvenajiem UAVFactory klientiem starptautiskā tirgū kļuvušas valsts iestādes. Iekšējā tirgū viens no kompānijas klientiem ir Latvijas Aizsardzības ministrija.

Aviācijas likums paredz, ka bezpilota lidaparātiem jāveic lidojumi attālumā, kas nav tuvāks par 500 metriem no militārās infrastruktūras objektiem, kurus izmanto Nacionālie bruņotie spēki, izņemot gadījumus, kad lidojums tiek saskaņots ar NBS.

2017. gada jūlijā Latvijas valdība atbalstīja grozījumus, kuri paredz aizliegumu bezpilota lidaparātu lidojumiem Aizsardzības ministrijas ēkas tuvumā. Saskaņā ar grozījumiem, droni nedrīkst pielidot klāt ēkām tuvāk par 50 metriem.

Ziņu lente
0