Mediji: bankas īpašnieks Latvijā pieķerts mēģinājumā ievest 300 000 eiro skaidrā naudā

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasEiro un dolāru banknotes
Eiro un dolāru banknotes - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar raidījuma De facto informāciju, viens no četriem ukraiņiem, kuri tika aizturēti maijā par mēģinājumu ievest nedeklarētu skaidru naudu, bija Reģionālās investīciju bankas priekšsēdētājs Jurijs Rodins.

RĪGA, 3. jūnijs – Sputnik. Starp privāto lidmašīnu pasažieriem, kuru bagāžā Valsts ieņēmumu dienests (VID) maija vidū atklāja pienācīgā veidā nedeklarētu skaidru naudu, bija arī Reģionālās investīciju bankas (RIB) lielākais akcionārs un valdes priekšsēdētājs Jurijs Rodins, noskaidroja raidījums De facto. Taču oficiāli šī informācija nav apstiprināta.

Pagājušajā mēnesī muitas darbinieki, veicot informācijas pārbaudi par iespējamu skaidras naudas ievešanu ES teritorijā, nedeklarējot to, un par mēģinājumu legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtu naudas līdzekļus, konfiscēja privātā reisa Odesa – Rīga pasažieriem 400 tūkstošus eiro un 500 tūkstošus ASV dolāru (446 060 eiro pēc šī brīža kursa). Visi lidmašīnā lidojušie bija Ukrainas pilsoņi, un viņu rokas bagāžā bija dažādas naudas summas.

Евро - Sputnik Latvija
Pārmeklēja un konfiscēja 700 tūkstošus eiro: VID noķēris reisa Maskava-Rīga pasažierus

VID ierosināja četrus kriminālprocesus – atbilstoši pantiem par izvairīšanos no līdzekļu deklarēšanas, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Saskaņā ar oficiāli neapstiprinātu informāciju, viens no pasažieriem izrādījās 1950. gadā dzimis baņķieris Rodins, kuram tika atrasti 300 tūkstoši eiro skaidrā naudā.

Šobrīd nauda, ko ukraiņi centās ievest Latvijā, ir arestēta, paši aizdomās turamie palaisti brīvībā, viņi atgriezušies Ukrainā.

"Šobrīd notiek izmeklēšanas darbības. No mūsu puses ir izteikts tiesiskās palīdzības lūgums atbildīgajām iestādēm Ukrainā," pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta konsultants sabiedrisko attiecību jautājumos Andrejs Vaivars.

RIB ir viena no mazākajām bankām Latvijā, kura apkalpo nerezidentus. Vairākas reizes bankas nosaukums tika minēts saistībā ar aizdomām naudas atmazgāšanā. Pirms diviem gadiem banku sodīja par sankciju apiešanu attiecībā pret KTDR.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
VID piemēros jaunus sodus par pārkāpumiem nodokļu jomā

Rodinam piederošajā RIB šobrīd ir arestēti apmēram 30 miljoni dolāru. Latvijas policija vēlas šos miljonus kā noziedzīgā ceļā iegūtus līdzekļus ieskaitīt valsts budžetā, taču tiesā strīds joprojām nav atrisināts.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) paziņoja, ka nevar komentēt informāciju par konkrētiem tirgus dalībniekiem, taču apstiprināja, ka ir informēti par ukraiņu nedeklarētas skaidras naudas ievešanas mēģinājumu, un šobrīd apkopo ziņas, lai uzdotu jautājumus iesaistītajām pusēm.

Kredītiestāžu likums izvirza banku īpašniekiem un amatpersonām nevainojamas reputācijas prasību. Sliktākais, kas var draudēt bankas īpašniekam, ir balsstiesību zaudēšana bankā un līdz ar to iespējas ietekmēt bankas darbu.

Pēc FKTK sacītā, pagaidām šāda situācija vēl nav iestājusies.

RIB rakstiski uzsver, ka "iebraucot Latvijas Republikā, bankas akcionārs Jurijs Rodins vienmēr ir ievērojis muitas procedūru un deklarējis naudas līdzekļus atbilstoši Latvijas Republikas un Eiropas Savienības likumdošanai".

Ziņu lente
0