Viņķele: Latvijai trūkst ievērojama finansējuma veselības aprūpes nozarē

© DG EMPL / Kaspars Garda / Ilze Viņķele, Minister of WelfareЭкс-министр благосостояния Латвии Илзе Винькеле
Экс-министр благосостояния Латвии Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamgad Veselības ministrija vēlas saņemt papildu 200 miljonus eiro.

RĪGA, 31. maijs – Sputnik. Nākamgad Veselības ministrija vēlas saņemt no budžeta papildu 200 miljonus eiro, paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele Latvijas Radio 4 raidījuma intervijā.

Pēc sākotnējā nākamā gada budžeta projekta, Veselības ministrijai pietrūkst 150 miljoni eiro. Ja to galu galā pieņems, ministrija nespēs turpināt palielināt algas, kas novedīs pie katastrofas, saka Viņķele. Pēc viņas teiktā, salīdzinot ar vidējo Eiropas līmeni, Latvijai trūkst ievērojama finansējuma veselības aprūpes nozarē. Nākamgad Veselības ministrija vēlas saņemt papildu 200 miljonus eiro, kas vismaz ļaus noturēt izmaksas 4% apmērā no IKP, taču, pēc ministres domām, izdevumi būtu jāpalielina līdz 6% no IKP.

Бывший министр благосостояния Латвии, депутат Сейма Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Latvija atteiksies no diviem apdrošināšanas groziem jau pirms Līgo svētkiem

Uz jautājumu, cik vidēji saņem ārsts, Viņķele neatbildēja, norādot, ka mediķu ienākumi stipri atšķiras: piemēra, viens no reģionālās slimnīcas ārstiem saņem 500 eiro par vienu dežūru. Runājot par medicīnas darbiniekiem, ministre arī uzsver, ka pakāpeniski samazinās kadru noplūde, kaut gan tā joprojām ir. Pēc viņas sacītā, palēnināt šo procesu palīdzēja palielinātā alga un izpratne speciālistu vidū, ka šeit vēl ir nelielas, taču perspektīvas.

Attiecībā uz reģionālajām slimnīcām – aiz tām stāv nākotne, norāda Viņkele. Tomēr visas sarežģītās operācijas tiks veiktas Rīgā, jo tur ar mūsdienu transportlīdzekļu, piemēram, helikopteru palīdzību, pacientu var nogādāt divās stundās no jebkuras vietas valstī.

Jāatzīmē, ja šonedēļ Twitter populārs kļuva Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas neiroķirurga Renāra Putniņa publikācija, kurš aprakstīja Latvijas ārsta ikdienas.

​"​Mediķu ikdiena-tikko biju Ogres slimnīcā, operēju smagu  pacientu ar insultu. Tagad steidzos uz Ventspils slimnīcu, kur arī plānota smaga galvas operācija. Rīt plānveida operācija pacientam ar galvas smadzeņu audzēju. Un periodiski konsultēju Premjeru veselības nozares jautājumos," uzrakstīja Putniņš.

Ziņu lente
0