"Nav aizliegts": Rīgas policija par sauļošanos topless galvaspilsētas parkos

CC BY-SA 2.0 / smannyrock / Девушки в парке
Девушки в парке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz ar karsta un saulaina laika iestāšanos rīdzinieki cenšas maksimāli izmantot atpūtas laiku un dažkārt cenšas iegūt pirmo iedegumu galvaspilsētas parkos, šokējot garāmgājējus ar kailiem ķermeņiem.

RĪGA, 29. maijs – Sputnik. Cik pieļaujama Rīgā ir publiska atkailināšanās, uzdevās ar jautājumu LTV raidījuma "4. studija" žurnālisti un saņēma visnotaļ negaidītas atbildes.

Izrādās, ka Rīgas gidiem nereti nākas klausīties kritiku par to, ka Latvijas galvaspilsētā ir pārāk daudz kailu sauļošanās cienītāju. Turklāt runa ir tieši par pilsētas centru.

"Mums kā gidiem gribas to skaisto Rīgu parādīt no skaistākās puses, protams. Un universitātes studenti ne visai labi uzvedas tieši kanālmalā - pikniko, citreiz, ja saulīte ļoti labi uzspīd, pat tādā pludmales variantā ir apģērbti. Nu, un mums ir ļoti neērti," stāsta gide Stefānija Zagorska.

Pēc viņas sacītā, pat tūristi no Eiropas valstīm brīnās, ka rīdzinieki uzvedas tik izaicinoši.

Taču pastāv arī citas ekskursiju vadītājas, Baibas Līviņas, viedoklis, kurai ir cits uzskats par šo lietu – viņa nenosoda šādu atpūtniekus. "Protams, ir jābūt kaut kādai draudzībai ar veselo saprātu - cik daudz atkailināties, bet atcerēsimies – tas, kas mūsu laikos bija apakšveļa, tagad saucas topiņš," saka gide.

Likumā nav skaidru prasību par to, cik daudz drīkst atkailināties. Būtu diezgan muļķīgi, ja likumā detalizēti tiktu uzskatīts tas, kādu apģērbu var valkāt, un kādu nevar, skaidro Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Pludmale - Sputnik Latvija
Tikai ne krējums: ko darīt, ko - ne saules apdegumu gadījumā

Sauļoties Rīgas centrā nav aizliegts, apgalvo Sadovskis. Bet viņš piebilst, ka izģērbties priekš sauļošanās atļauts jebkurā parkā, taču ir svarīgi neaizmirst, ka atkailināt dzimumorgānus nedrīkst. "Vārdu sakot, mugurā ir jābūt apakšbiksēm, viss pārējais, tas jau ir katra paša ziņā, cik ļoti viņš grib atkailināties," saka Toms Sadovskis.

Turklāt, Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvis norādīja, ka vīrieši, līdzīgi sievietēm, var sauļoties pilsētas centrā ar atkailinātām krūtīm, jo tā ir dzimumu vienlīdzība.

Policijas darbinieki saņem sūdzības arī par sabiedriskā transporta pasažieriem, kuri pārlieki atkailinās vasaras sezonā. Taču noteikumi, kā izrādās, arī šeit nenosaka nedz svārku, nedz šortu garumu.

Bet ja jums traucē pārāk liels kailums, kad parkā vai sabiedriskajā transportā kāds ir pārāk atkailinājies, tad, protams, jāvēršas pašvaldības policijā: kārtības sargi atbrauks un izvērtēs situāciju.

"Katrs gadījums ir vērtējams individuāli. Ja tas būs izdarīts bērna klātbūtnē, tur jau būs kriminālatbildība un to jau var klasificēt kā netiklas darbības pret bērnu, pat ja jūs bērnam neesat pieskāries, bet vienkārši atkailinājies viņa klātbūtnē, tas jau būs krimināli sodāms pārkāpums," skaidro Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Savukārt, ja runa ir par vecpuišu ballīti, kura laikā puišu grupa izdomā novilkt bikses un paskraidīt par Rīgas centru, tad, visticamāk, policija to klasificēs kā sīku huligānismu un vainīgajiem izrakstīs sodu līdz 500 eiro.

Interesanti: ziņa par to, ka sauļošanās topless Rīgā nav aizliegta, jau paguvusi gūt atsauksmes sociālo tīklu lietotāju vidū. Izskatās, ka dažiem rīdziniekiem tas kļuvis par atklājumu.

​"Nu nez, Rīgas PP (Pašvaldības policija – red.) sievai Grīziņkalna parkā aizrādīja par kailām krūtīm... neviens cits tuvumā nebija - tas bija pirms gada. Uztaisīju screenshot un saglabāju linku, nākamreiz būs argumenti," padalījās Twitter savā pieredzē Mārtiņš Mičulis.

Jānorāda, ka sauļošanās topless Rīgā nav aizliegta jau vairākus gadus. Saskaņā ar Latvijas likumiem, sievietēm nav aizliegta sauļošanās ar atkailinātām krūtīm sabiedriskās vietās. Policistiem atļauts izteikt aizrādījumu šādiem atpūtniekiem, palūdzot apģērbties, tikai tādā gadījumā, ja tas traucē apkārtējiem. Par pamatu šādos gadījumos tiek ņemta citu atpūtnieku reakcija.

Gribētājiem atkailināties pilnībā Latvijā pastāv oficiālās nūdistu pludmales – Ventspilī, Liepājā, Lielupē, Vakarbuļļos, kā arī no Lilastes līdz Inčupei.

Ziņu lente
0