Sievietes pārsvarā ignorē krūts vēža skrīningu

© Sputnik / Игорь Онучин / Pāriet pie mediju bankasРоссийско-японский медицинский центр "Саико" в Хабаровске
Российско-японский медицинский центр Саико в Хабаровске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sievietēm vecumā no 50 gadiem ieteicama izmeklēšana reizi divos gados, taču vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju ignorē vizītes pie speciālista.

RĪGA, 26. maijs — Sputnik. Sievietes Latvijā neinteresējas par skrīningu, kas ļauj diagnosticēt krūts vēzi, vēsta press.lv.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas onkoloģe un ķīmijterapeite Alinta Hegmane pastāstīja, ka tikai 42% sieviešu, kam pērn nosūtīts ielūgums apmeklēt izmeklēšanu, ieradušās uz to. Vismazākā atsaucība konstatēta Rīgā.

Сеанс лучевой терапии с использованием медицинского линейного ускорителя Varian medical systems - Sputnik Latvija
Ārsts: kopš 90. gadiem Latvijā dubultojusies mirstība no vēža

Hegmane uzsvēra, ka krūts vēža diagnostika agrīnā stadijā palielina sekmīgas ārstēšanas izredzes.

Krūts vēzis Latvijā ik gadus tiek diagnosticēts aptuveni 1000 sievietēm.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas klīnikas vadītāja onkoloģe Gunta Purkalne atgādināja, ka vēzis ir otrais visbiežākais nāves iemesls, tāpēc zinātnieki meklē iespējas samazināt mirstību no šīs slimības un paildzināt pacientu dzīvi. Viens no tādiem mēģinājumiem ir personalizētā medicīna, kam ir īpaša nozīme onkoloģijas pacientu vidū ar izplatītu vēzi vai slimības metastāzēm, uzsvēra onkoloģe.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija liecina, ka Latvijā krūts vēža profilaktiskajām pārbaudēm tiek izmantota mammogrāfija. Ik gadus Nacionālais veselības dienests aicina veikt pārbaudes uz valsts rēķina sievietes, kam aprit 50, 52, 54, 56, 60, 62, 64, 66, 68 gadi.

Sieviete var pieteikties izmeklēšanai jebkurā veselības centrā, tuvāko veselības aprūpes iestāžu saraksts norādīts ielūgumā. Pirms mammogrāfijas jāuzrāda ielūgums un pielikums – mammogrāfijas skrīninga kartiņa, kā arī personu apliecinošs dokuments. Bez tam vēlams paņemt līdzi iepriekšējās analīzes un izmeklēšanu rezultātus.

Bojātas iekārtas

Iepriekš vēstīts, ka daudzām sievietēm, kas ierodas uz izmeklēšanu, neizdodas iziet mammogrāfiju.

Medicīnas studenti - Sputnik Latvija
Onkologs: agrīnai vēža diagnosticēšanai onkoloģija ir jāzina visiem ārstiem

Piemēram, februārī Latvijas onkoloģijas centra pacientes, ieradušās uz izmeklēšanu, uzzināja, ka mammogrāfs nedarbojas. Klīnikas pārstāvis pastāstīja, ka daļai pacientu izdevies paziņot, ka izmeklēšana atlikta, taču ar dažām sievietēm nav izdevies sazināties.

LOC norādīja, ka šogad tiks izsludināts jauna mammogrāfa iepirkums, tā pašlaik ir slimnīcas prioritāte.

Stradiņa universitātes klīniskajā slimnīcā arī ir mammogrāfs, taču tajā regulāri lūzt onkoloģijas pacientiem nepieciešamais staru terapijas aparāts, - tas ir jau vairāk nekā desmit gadus vecs.

Neriskē ar veselību

Janvārī Latvijā sāka darbu sabiedriskā informatīvā kampaņa "Neriskē ar ieguldīto!", kuras mērķis ir radīt cilvēkos sapratni par vēža savlaicīgas diagnostikas priekšrocībām, kā arī motivēt iedzīvotājus doties uz skrīningu.

Девушки - Sputnik Latvija
Puse meiteņu Latvijā nesaņem vakcīnu pret papilomas vīrusu, kas izraisa vēzi

Vēža agrīnas diagnostikas programma Latvijā darbojas kopš 2009. gada – tā ietver piena dziedzeru, dzemdes kakla, zarnu trakta onkoloģisko slimību pārbaudes. Konkrētu vecuma grupu pacientu izmeklēšanu apmaksā valsts, pacienta iemaksa netiek iekasēta.

Pērnā gada nogalē Eurostat publicēja datus par nāvi vēža rezultātā ES 2015. gadā. Statistika liecina, ka katru ceturto cilvēku ES nonāvējis vēzis. Latvijā rādītājs ir nedaudz zemāks: 20,8% nāves gadījumu konstatēti vēža rezultātā. Vīriešu vidū rādītājs ir augstāks – 23,3%, sieviešu vidū – 18,8%.

Ziņu lente
0