"Kad tas beigsies": Rīgas viesi samaksāja par braucienu ar taksometru 45 eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovСтоянка такси в аэропорту Рига
Стоянка такси в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neraugoties uz visiem valdības solījumiem savest kārtībā taksometru nozari, problēma ar paaugstinātajām taksometru pakalpojumu cenām, šķiet, nekur nav zudusi: Latvijas iedzīvotāji turpina sūdzēties par neprātīgajām cenām.

RĪGA, 22. maijs – Sputnik. Latvijas iedzīvotāji turpina dalīties stāstos par to,  kā viņu draugiem vai sadarbības partneriem nācās šķirties no apaļas naudas summas, nonākot uzņēmīgu Rīgas taksistu rokās.

Parasti runa ir par populārāko maršrutu naudas izkaušanai no lētticīgajiem pasažieriem – no lidostas līdz Rīgas centram.

​"Jauns rekords taxi krāpšanā no lidostas: sadarbības partnerim no Amerikas 45 eiro par braucienu līdz Tallink viesnīcai. Ar čeku un smaidu. Kad BEIDZOT tiks pielikts punkts šai krāpšanai? Tiešām mūsu valdība klanās kaut kādu "taksistu" priekšā?" sūdzas Twitter vietnē ekonomists Jānis Ošlejs.

Tiesa, komentētāji atgādināja Jānim Ošlejam, ka šī summa ir tāla no rekorda, kurš sastādīja 110 eiro, kā arī padalījās ar svaigāko stāstu no pazīstama Latvijas boksera un kikboksera Maira Brieža. Pirms dažām dienām sportists publicēja savā Instagram publikāciju, kur paziņoja, ka pretiniekam nācās samaksāt 56 eiro par braucienu no lidostas.

​Dažkārt šādās situācijās nākas vērsties pat policijā.

​"Maniem kolēģiem no Polijas līdzīga pieredze sestdien – 40 EUR no lidostas līdz Vecrīgai vecā taksometrā, iespēja norēķināties tikai skaidrā naudā, mēģinājums neatgriezt mašīnā atstātu telefonu... nācās pieslēgt policiju, lai viss atrisinātos. Jauks pirmais iespaids par Rīgu!" raksta Ilze Auziņa.

Daži neatbalstīja ekonomista un citu lietotāju sašutumu un norādīja, ka tas nav noziegums, bet gan brīvais tirgus un mežonīgais kapitālisms.

​​"​Tā diemžēl nav krāpšana. Tu, kā ekonomists precīzāk zini, kā sauc cenu ​"​uzskrūvēšanu​"​, kad konkurence īsti nedarbojas. Cenas ir zināmas pirms brauciena, cita lieta, ka klientam nav sajēgas, kāds ir normālais cenu līmenis tirgū. Bet jā, te prasās tirgu regulēt, ko aizliedza tiesa," norādīja Leonīds Kurmis.

Taču viņam iebilda, ka tiesa aizliedza nebūt ne to.

​​"​Nevajadzētu izplatīt šo mītu, ka tiesa neļāva. Tiesa tikai pateica, ka nodot apkalpošanu vienam izņēmumam bez iepirkuma, tiesību izsoles vai cita atklāta konkursa ir nelikumīgi. Tas ka lidostas amatpersonas nejēdz problēmu sakārtot likumīgā ceļā, tā nav tiesas vaina," precizēja lietotājs ar lietotājvārdu Knabucis.

Citi sociālo tīklu lietotāji dalās savos padomos, kā var palīdzēt partneriem nenokļūt taksistu-krāpnieku rokās.

​​"​Ar kauna sajūtu rakstu KATRĀ e-pastā saviem Partneriem, izceltu ar Bold: Tikai AirBaltic vai RedCab. Pārējie jūs apčakarēs. "Lielisks" 1. iespaids par valsti!" sarkastiski piebilda Armands Vīksna.

Savukārt viens no komentētājiem ar tādu pašu sarkasmu izbrīnījās, kāpēc Ošlejs savā tvītā neatzīmēja Tāli Linkaitu, acīmredzami, liekot atminēties, ka Latvijas Satiksmes ministrijas vadītājs solījās jau 1. maijā savest kārtībā taksometru nozari.

Taču aktīvais sociālo tīklu lietotājs Tālis Linkaits drīzumā parādījās pats un centās izskaidrot sašutušajiem sociālo tīklu lietotājiem ievilkušos jautājuma atrisinājumu.

​"Tieši otrādi, šie "taksisti" regulāri rīko piketus apsaukājot satiksmes ministru par nozares kapraci. Likumprojekts kārtības ieviešanai lidostā tiek skatīts 23. maijā Saeimā otrajā lasījumā," paskaidroja Satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Atgādināsim, ka pēc 2017. gada septembrī Augstākās tiesas pieņemtā lēmuma par to, ka lidosta vairs nedrīkst nodarboties ar taksometru pakalpojumu organizēšanu savā teritorijā, tās teritorija tika atvērta visiem taksistiem.

Такси - Sputnik Latvija
No lidostas – ar taloniem: MK apstiprinājis taksometru pārvadājumu noteikumus

Situāciju apgrūtina arī tas, ka no 1. jūnija pašvaldības vairs nevar noteikt taksometru pārvadājumu cenu "griestus" un uzņēmumi ieviesa peldošos tarifus. Pārvadātāju apetīte pieauga tiktāl, ka par braucienu no lidostas līdz centram var pieprasīt par 40-50 eiro. Savukārt taksometru rinda Rīgas lidostā periodiski tiek noregulēta ar 90. gadu metodēm – ar dūru un asaru gāzes palīdzību.

Iepriekš satiksmes ministrs Tālis Linkaits paziņoja, ka esošā taksometru pārvadājumu pakalpojumu sistēma, kā arī licencēšanas kārtība faktiski legalizē klientu krāpšanu. Pēc viņa domām, problēmu palīdzētu atrisināt stingrāku prasību izvirzīšana taksistiem un fiksētu cenu ieviešana noteiktos maršrutos.

Ministru Kabinets 12. martā atbalstīja Autopārvadājumu likuma grozījumus, kuri pastiprina prasības taksometru kompānijām. Satiksmes ministrija sola atlasīt negodprātīgos taksometru uzņēmumus. Tiem, kas vēlēsies strādāt lidostā, vajadzēs nodrošināt norēķinus ar Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētiem dokumentiem, kuri apstiprina priekšapmaksu.

Šādus dokumentus dēvēs par taloniem, uz tiem tiks norādīts noteikta brauciena cena no lidostas, piemēram, uz Rīgas centru. Talona iegāde nozīmēs, ka pasažieris izmantos noteiktas taksometru kompānijas pakalpojumus.

Ziņu lente
0