Autotransporta direkcija "Pasažieru vilcienam" var "parādīt dzelteno kartiņu"

© Sputnik / Sergey MelkonovЭктропоезд АО "Pasažieru vilciens" на Рижском железнодорожном вокзале
Эктропоезд АО Pasažieru vilciens  на Рижском железнодорожном вокзале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmumam Pasažieru vilciens jāparāda Autotransporta direkcijai līgums par vilcienu iegādi, vai tiks meklēts cits vilcienu pārvadājumu operators.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Šogad uzņēmumam Pasažieru vilciens jāiesniedz Autotransporta direkcijai līgums par jaunu vilcienu iegādi, pretējā gadījumā resors sāks meklēt jaunu vilcienu pārvadājumu operatoru, pastāstīja direkcijas vadītājs Kristians Godiņš intervijā LTV.

Pēdējos gados pārvadātāju pakalpojumu kvalitāte ir uzlabojusies, tomēr nevienmērīgi visā Latvijas teritorijā: piemēram, Rīgas apkaimē, kur izmanto novecojušu tehniku, cilvēki ir neapmierināti, norāda Godiņš.

Электричка в Риге - Sputnik Latvija
"Pasažieru vilcienam" neļāva iegādāties čehu vilcienus

Pagājušajā nedēļā Godiņš un transporta ministrs Tālis Linkaits prezentēja sabiedriskā transporta attīstības koncepciju no 2021. līdz 2030. gadam. Saskaņā ar to samazināsies autobusu reisu skaits un lielāks uzsvars būs uz dzelzceļa pārvadājumiem, jo dzelzceļš spēj efektīvāk pārvadāt vairāk pasažieru, tas vairāk piemērots lielākam cilvēku skaitam, piemēram, sastrēgumstundās.

Tomēr, lai to īstenotu, nepieciešams, lai "Pasažieru vilciens" iegādātos jaunus vilcienus. Pēc Godiņa vārdiem, Autotransporta direkcija var "parādīt dzelteno kartiņu" uzņēmumam: " viņiem jāatnes mums šogad līgums" par vilcienu iegādi. Ja tas nenotiks, "Pasažieru vilciens" nākotne būs apdraudēta, atzina Godiņš.

Direkcija var izsludināt konkursu vilcienu operatora meklēšanai. Ja jauno operatoru atradīs līdz 2021. gadam, tas varēs sākt darbu, un nebūs jāpalielina autobusu reisu apjoms. Tomēr direkcijai ir arī B plāns: ja kavējas vilcienu pirkšana, bet operatora izvēle prasīs laiku, iespējams, palielinās autobusu pārvadājumu daļu. Un tur, kur plānojuši vairāk vilcienu reisu, "būsim spiesti palielināt apjomu ar autobusiem", norāda Godiņš.

Дизельный поезд АО Pasažieru vilciens  на Рижском железнодорожном вокзале - Sputnik Latvija
"Pasažieru vilcienam" aizliedza iegādāties spāņu elektrovilcienus

Tomēr Godiņš uzsvēra, ka Iestāde cer, ka "Pasažieru vilciens" izpildīs savu mājasdarbu un spēs iegādāties vilcienus.

Atzīmēsim, ka uzņēmums jau vairāk nekā pusgadu mēģina iegādāties vilcienus: konkursa noslēgšana par elektrovilcienu iegādi "Pasažieru vilciens" vajadzībām bija viens no pēdējiem iepriekšējās valdības lēmumiem. No četriem galvenajiem kandidātiem sākotnēji izvēlējās Spānijas uzņēmumu Talgo, taču pēc viena no konkursa dalībniekiem sūdzības rezultāti tika pārskatīti, un par uzvarētāju atzina čehu kompāniju Škoda vagonka.

Saeimas Publisko izdevumu un revīziju komisija ir uzskatījusi par aizdomīgu konkursa uzvarētāja maiņu, īpaši ņemot vērā, ka Škoda koncerns, kurā ietilpst Škoda vagonka, ir iesaistīts Rīgas satiksme korupcijas izmeklēšanā, turklāt Iepirkumu uzraudzības birojs ir aizliedzis "Pasažieru vilcienam" noslēgt līgumu ar Škoda.

Tikmēr Pasažieru vilciens valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis uzsvēra, ka uzņēmumam vairs nav svarīgi, kurš no pretendentiem piegādās jaunus elektrovilcienus, bet ir svarīgi, lai varētu saglabāt iecerētos piegādes termiņus un vilcieni izietu maršrutos 2020. gada vasarā.

Ziņu lente
0