Tilta remonta laikā Rīgā atrastas cariskās Krievijas jūras atašeja mirstīgās atliekas

© Sputnik / Sergey MelkonovРемонтные работы на Брасовском мосту в Риге
Ремонтные работы на Брасовском мосту в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti uzskata, ka rekonstrukcijas tālākajos darbos tiks atrasti arī citi XIX gs. beigu karavīru apbedījumi.

RĪGA, 18. maijs — Sputnik. Brasas tilta remontā Rīgā tika atrastas cilvēku mirstīgās atliekas. Viņu vidū ir arī cariskās Krievijas jūras atašejs Lielbritānijā, vēsta Skaties.lv.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē uzskata, ka, domājams, tilta pakājē tiks atrasti vēl vairāki apbedījumi, tāpēc Rīgas domes Satiksmes departamentam jāpieņem lēmums, kur tos pārapbedīt.

Brāļu kapi Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Karš ar mirušajiem: Nacionālās apvienības pārstāvis iesaka "tīrīt" Brāļu kapus

Tramvaju un automašīnu satiksme šajā rajonā tika atklāta pagājušā gadsimta 50. gados.

10.maijā celtnieki atrada piecu cilvēku mirstīgās atliekas Brasas tilta pakājē. Kapi nebija marķēti – nebija saprotams, kur ir apraktā cilvēka galva, kur – kājas.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes galvenais valsts inspektors Jānis Asaris pastāstīja, ka tālākajā darbā, iespējams, atklāsies vēl vairāki apbedījumi.

Eksperti uzskata, ka atklāti XIX gs. beigu apbedījumi. Vecās kartēs redzams, ka Gaujas iela, kas ved tilta virzienā, izbūvēta pāri Garnizona kapu stūrim. Netālu atradās kara hospitālis, un pašos apbedījumos ir liecības, ka apbedīti karavīri.

Izdevies atrast vienu no kapu pieminekļiem un noskaidrot apbedītā personību – tas bijis Jozels Pokļovskis-Kozells.

Lielo kapu draugu biedrības dalībnieks Valdis Gavars pastāstīja: "Parādās, ka viņš ir cara armijas virsnieks, inženieris, karojis krievu-japāņu karā, vēlāk bijis arī cariskās Krievijas jūras atašejs Liebritānijā.

Neatrisināts vēl ir jautājums par to, kur pārapbedīt atrastās mirstīgās atliekas. Tie ir bijuši kareivji, tāpēc, domājams, viņi tiks guldīti kādos brāļu kapos Rīgā.

Pirms būvdarbu atsākšanas Satiksmes departaments cer, ka tiks saņemta oficiāla vēstule no Kultūras mantojuma pārvaldes ar norādēm, kā rīkoties tālāk. Pārvaldē norādīja, ka vēstules tuvākajā laikā saņems vairākas iestādes, arī Rīgas domes Satiksmes departaments.

Ziņu lente
0