Mīnas sprādziens Ādažos: Rīgā miris vēl viens albāņu karavīrs

CC BY-SA 3.0 / mikroskops / Gaiļezers(cropped image)Рижская Восточная клиническая университетская больница
Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Albānijas Bruņoto spēku karavīrs Klodians Tanuši, kurš piedalījās Otrā pasaules kara laika mīnu neitralizēšanas operācijā, miris Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

RĪGA, 12. maijs – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) informāciju, piektdien, 10. maijā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā no gūtajām traumām miris Albānijas Bruņoto spēku karavīrs, majors Klodians Tanuši, vēsta Mixnews.lv.

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks izteica visdziļāko līdzjūtību bojāgājušā radiem un tuviniekiem, viņa kolēģiem un visai Albānijas tautai. Turklāt, viņš pateicās Intensīvās terapijas nodaļas ārstiem un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas personālam, kuri darīja visu iespējamo, lai glābtu karavīra dzīvību.

"Latvija ir ļoti pateicīga sabiedrotajai Albānijai par ieguldījumu militārā kontingenta un NATO kaujas grupas klātbūtnes paplašināšanā Latvijā," pateica Pabriks.

Tanuši 6. maijā Ādažu poligonā NATO misijas ietvaros piedalījās Otrā pasaules kara laika mīnu neitralizācijas operācijā. Tika ziņots, ka sprādziena rezultātā viena no Albānijas Bruņoto spēku kareivēm – vecākā leitnante Zarife Hasanaja – gāja bojā, vēl divi guva ievainojumus.

Ievainoto vidū bija kontingenta komandieris Klodians Tanuši un seržants Julians Kapajs.

Albānijas aizsardzības iestādes pārstāvji kopā ar Latvijas kolēģiem, kā arī citiem sabiedrotajiem uzsāka notikušā apstākļu noskaidrošanu.

Минный тральщик Sakala (слева) - Sputnik Latvija
Igauņi un somi organizēs kopīgas mācības mīnu meklēšanai

Ceturtdien, 9. maijā, Latvijā notika atvadu ceremonija ar Zarife Hasanaju, viņas mirstīgās atliekas tika nogādātas Albānijā. Ceremonijā lidostā "Rīga" piedalījās valsts militārā vadība un Latvijas un citu pasaules valstu karavīri. Hasanajas piemiņai uz visām ar militāro nozari saistītām ēkām tika nolaisti karogi.

Piektdien, 10. maijā ar virsnieci atvadījās Albānijā.

Tika ziņots, ka uzreiz pēc notikušā NBS komandieris Leonīds Kalniņš uzdeva atbildīgajām personām sarīkot Ādažu poligona teritorijas ārkārtas pārbaudi un izbeigt visas militārās mācības un treniņus. Taču poligona drošības nodrošināšanas pasākumu gaitā, mācības tika pakāpeniski atjaunotas.

NATO kaujas grupas sastāvā Latvijā ir apmēram 20 militāro inženieru no Albānijas, kuri specializējas lādiņu neitralizēšanā. Nepieciešamības gadījumā viņi sagatavo teritoriju mācībām.

Ziņu lente
0